2018. június 2., szombat

A KETTÉSZAKÍTOTT VILÁG

SZTÁRKLIKK
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2018.06.02.


Mielőtt bárki nagyon rápihenne, és azt gondolná, hogy most - más fontosabb gyűlölendő közellenségek miatt - a kormánypárti propagandában a zsidózás átmenetileg szünetel, a félreértést gyorsan eloszlatja az Ungarische Beobachter (Magyar Idők) kulturális ügyekben illetékes verőlegénye, Szakács Árpád. A szerző felidézi Csoóri Sándor: Nappali hold című esszéjét, amely megjelenésekor mérföldkő volt a rendszerváltás utáni honi zsidózás történetében.

Csoóri ebben az írásában arról elmélkedik, hogy "fordított asszimilációs törekvések mutatkoznak az országban: a szabadelvű magyar zsidóság kívánja stílusban és gondolatilag „asszimilálni” a magyarságot.

Ehhez olyan parlamenti dobbantót ácsolhatott magának, amilyet eddig még nem ácsolhatott soha. A zsidók által ácsolt parlamenti dobogón félreérthetetlenül az akkor legnagyobb ellenzéki párt, az SZDSZ állt, amelyet a korabeli kormánypárt szélsőséges köreiben csak zsidópártként emlegettek, (by the way: a korabeli Fideszt meg a zsidópárt ifjúsági tagozataként).

Szakács szerint Csoóri esszéjének megjelenése óta nem született olyan írás, amely ennyire tényszerűen és tárgyilagosan mutatta be, hogy a népiek és urbánusok (értsd:magyarok és zsidók) között meglévő évszázados feloldhatatlan feszültséget az egyik oldal vehemens dominanciával, kiszorítással szeretné megoldani.

Vagyis hogy - fidesz- magyarra fordítva - azóta sem írta le senki ilyen plasztikusan, hogy a honi "zsidó értelmiség" hogyan szorítja ki a "magyar értelmiséget" a kultúrából...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.