2018. június 16., szombat

A KÖZÉPSZER VERGŐDÉSE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.06.16.


A legtöbbünknek van valami perverziója, legfeljebb néhányan letagadják. Én vállalom a magamét. Időnként olvasom Fricz Tamás Fidesz-ideológus írásait. Itt jegyzem meg, hogy a kolléga például Schmidt Mária szellemi termékeit habzsolja, pedig rendszeresen hány tőlük. Fricz Tamás más, tőle teljesen kiegyensúlyozott műveket lehet olvasni. Amilyen hosszú, éppen annyira unalmas és ezt minden körülmények között hozza a nagyszerű politológus. Ez a perverzió része a dolognak, hogy mégis olvasom. Mint minden elhajlást, ezt is meg tudom magyarázni. Azért olvasom, mert mindig van benne valami olyasmi, amire érdemes figyelni, mert szinte biztosan fel fog bukkanni a kormánypropagandában.

A friss mű a domináns kultúráról szól. Ez számomra önmagában értelmezhetetlen. Külön-külön is, így egyben meg főleg. Mert mi a kultúra. Főleg A kultúra? Valami egységes tömb? Valami jól körülhatárolható valami, amiről tudjuk, hogy ilyen széles, olyan magas és meghatározott színű valami? Ha igen, ki dönti el a szélességét, magasságát, színét? Pontosan erről elmélkedik Fricz mester. Hogy eddig a kisebbségben lévő, lényegében mára már megsemmisült balliberálisok döntötték el A kultúra paramétereit. A többség, mármint ahová Fricz Tamás éppen tartozik, el van nyomva. Már megint.

Az nem derül ki igazán az ilyen írásokból – ebből sem -, hogy egy elenyésző, lenézett, lesajnált kisebbség, amely mára gyakorlatilag meg is szűnt, hogyan képes folyamatos elnyomásban tartani az elsöprő többséget. Ez a mondat viszont tökéletesen értelmezhetetlen (a többi is, de ez nagyon) számomra:

"nyolc év után eljött az ideje a politikai és a gazdasági rendszerváltás kulturális, szellemi alapzata megteremtésének is".

Miután megtörtént a politikai és gazdasági rendszerváltásnak nevezett fideszes honfoglalás, most kezdenek el alapzatot barkácsolni? Olyan lesz, minta puding szilárdságú alaptákolmány? Vagy még meg sem kezdődött a politikai és gazdasági rendszerváltás? Csak játszásiból tarolta le a Fidesz az országot, viccből van mára néhány ember zsebében a közvagyon és majd most jön az igazi padlássöprés?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.