2018. június 17., vasárnap

A LEZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS BIZTOS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.06.17.


No child left behind, gyermeket nem hagyunk hátra – ez volt a neve annak a programnak, amelyet George Bush indított el az oktatási esélyegyenlőség megteremtéséért Amerikában. No minister left behind, minisztert nem hagyunk hátra – válaszolta Orbán Viktor, amikor az erőforrás-minisztérium éléről eltávolított egykori lelkészt kinevezte romaügyekért felelős miniszterelnöki biztosnak. A lépés teljesen logikus, hiszen Balog Zoltán az összes alá halmozott ágazatban legendás sikereket ért el, de minden bizonnyal a „romafelzárkóztatás” terén volt a legsikeresebb.

Ebből a kinevezésből több mindenre következtethetünk. Először is arra, hogy változatlanul érvényes a szabály, hogy aki lojális a kormányfőhöz, az nem tud megbukni. Illetve meg tud, de lezuhanni nem fog.Mindig találnak olyan pozíciót, ahová a túlzottan kínossá váló vagy alkalmatlannak bizonyult pártembert áthelyezhetik. Mindkét fél számára győztes helyzet, a bukott politikus változatlanul kiemelt fizetést kap, így elkerülheti, hogy a közmunkaprogram rosszabbik végére kerüljön. A miniszterelnök pedig a kudarc beismerését ússza meg, ha a leszerepelt embereit a sakktáblán tarthatja. Mindez persze csak számukra győztes helyzet, mindenki más veszít rajta, de hát tetszettünk volna nem így szavazni.

A másik nyilvánvaló következtetés, hogy azért nevezi ki a kormányfő Balogot erre a feladatra, mert elégedett azzal, amit romaügyekben miniszterként elért. És ha belegondolunk, van is mivel büszkélkedni.Ott van rögtön a tankötelezettség korhatárának leszállításából következő diadal. A közmunkások között ugrásszerűen megnőtt a 16-17 éves fiatalok száma, ami remek fejlemény, mert hol is lehetnének ők jobb helyen ebben az életkorban, mint a polgármester földjein, amelyeket a felesége nevére íratott. A nagyszerű intézkedés hatására 2014 óta rendületlenül nő a korai iskolaelhagyók aránya, ma már 12,5 százalék. Ezzel máris megelőztük az unió 10,7 százalékos átlagát, s ez fényes győzelmet vetít előre, főleg azért, mert a hanyatló Nyugaton éppen ellenkező folyamatok zajlanak. 2011-ben a 17 éveseknek még 98 százaléka, 2016-ban viszont már csak a 85 százaléka vett részt a közoktatásban. Fantasztikus. Borsodban és Nógrádban a fiatalok 20 százaléka maximum az általános iskolát végzi el a legfrissebb adatok szerint. Érthető tehát a miniszterelnök bizalma, Balog humanista beállítódására a jövőben is számíthatunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.