2018. június 22., péntek

A MAGYAR LETELEPEDÉSI ÜZLETRŐL IS ÁRULKODNAK AZ ÚJABB PANAMA-IRATOK

DIREKT36
Szerző: PETHŐ ANDRÁS, ZÖLDI BLANKA
2018.06.21.


2015 júniusában volt egy találkozó Genfben, ahol egy nemzetközi ügyvédi iroda munkatársai tárgyaltak egy Monacoból érkezett üzletemberrel közös üzleti lehetőségekről. Felmerültek köztük általános cégalapítási és szerzői jogi kérdések, valamint szóba került egy olyan téma is, ami már évek óta kiemelt figyelmet élvez Magyarországon.

Ez a pénzért árult letelepedési engedélyek kérdése volt.

A Monacóból érkezett üzletember ugyanis több olyan információt is megosztott a genfi tárgyalópartnereivel, amikből úgy tűnt, hogy bennfentes szereplője a nagy vihart kavart magyar letelepedésikötvény-programnak. Azt állította például, hogy részben a kínai kormány áll a programban résztvevő egyik cég mögött, másrészt felvázolt olyan lehetőségeket, amelyekkel esetleg ki lehet kerülni a magyar szabályok által emelt üzleti akadályokat.

A Milan Cimbolinec nevű üzletember a tulajdonosa és vezetője a 5 Stars Europe nevű nemzetközi cégnek, amelynek korábban volt budapesti irodája is, és magyarországi letelepedési és tartózkodási engedélyek megszerzéséhez is hirdet szolgáltatásokat. Cimbolinec emellett vezető tisztségviselője az egyik olyan cégnek, a Discus Holdingsnak, amely korábban részese volt a magyar letelepedésikötvény-programnak.

Cimbolinec svájci találkozójáról a Panama-iratokból derültek ki új részletek. Ez az a hatalmas dokumentumcsomag, amelynek alapján egy nemzetközi újságíró csapat 2016 tavaszán feltárt számos visszásságot az offshore cégek világában. A Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi irodától kiszivárgott iratokat a Süddeutsche Zeitung nevű német lap szerezte meg, majd megosztotta azokat az International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró hálózattal. Most ugyanez a csapat hozzájutott több mint egymillió új fájlhoz, amelyek szintén a Mossack Fonsecától belső iratanyagából származnak, és zömében a 2016-os botrány kirobbanása után keletkeztek. Ezek feldolgozásában Magyarországról ismét csak a Direkt36 vett részt.

2016-os cikkeinkben bemutattuk, hogy több befolyásos közéleti szereplőnek – köztük egy korábbi fideszes képviselőnek és egy MSZP-s politikus feleségének – is voltak rejtett offshore érdekeltségei. A most megszerzett iratokban nem kerültek elő ilyen emberek, de a dokumentumok – kiegészítve a korábbi fájlokkal – tartalmaznak magyar vonatkozású közérdekű információkat. Ilyenek például a magyar letelepedési üzlettel kapcsolatos részletek, amelyek azokban az iratokban kerültek elő, amelyek a Mossack Fonseca genfi munkatársainak és Milan Cimbolinec egyeztetéseiről szóltak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.