2018. június 6., szerda

AZ OSZTRÁK KÖZMÉDIA NAGYON NEM AKAR A MAGYARRA HASONLÍTANI - NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.06.06.


Az osztrák rádió és televízió, az ORF szerkesztőinek testülete egyhangúlag elfogadott határozatban tiltakozott az ellen, hogy a szövetségi kormány büdzséjéből finanszírozzák a közmédiát, attól tartanak ugyanis, hogy ezzel kormányszócsővé alakulna át ORF.


A Der Standard című bécsi lap cikke szerint a közmédia szerkesztői úgy látják, ha nem az előfizetői díjakból, hanem kormányzati költségvetésből tartják el a közmédiát, akkor az a kormánypártoktól való közvetlen függéshez fog vezetni, és ez lehetetlenné teszi a pártokról szóló szabad és tisztességes hírszolgáltatást. Szóvá teszik, hogy a kormánypártok már most is megmutatták, hogy kevéssé érdekeltek a független ORF-ben. Egyes friss személyi döntésekhez a vezérigazgató úgymond ajánlásokat kapott az alapítvány tanácsától.

Az Unian ukrán hírügynökség – a kijevi oktatási tárca közlése alapján - építő szelleműnek minősítette azt a megbeszélést, amelyet a kárpátaljai magyarok küldöttsége folytatott az ukrán minisztérium vezetőivel az ukrán oktatási törvény nyelvi cikkének bevezetéséről. Az Unian a minisztérium közlésére hivatkozva azt írta, hogy a magyar közösség eddig elutasította a tárgyalásokat, mondván, előbb az ukrán alkotmánybíróságnak kellene minősítenie a vitatott törvényszakaszt.

A kárpátaljai magyar delegációtól származó MTI-értesülés szerint is sikerült több kérdésben előre lépni a tegnapi kijevi megbeszélésen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.