2018. június 29., péntek

BÉREK: AZ OECD-TAGÁLLAMOK KÖZÖTT CSAK MEXIKÓT ELŐZI MAGYARORSZÁG

VELEDVAGYUNK BLOG
Szerző: Magyar Szakszervezet
2018.06.29.


A látványosan emelkedő minimálbérek, illetve a munkaerőhiány bérfelhajtó hatása ellenére a vásárlóerő-paritáson összehasonlítható fizetések tekintetében az OECD tagállamai közül csak Mexikót előzzük meg.

Tavaly minden korábbinál nagyobb mértékben növekedtek a magyar fizetések, köszönhető ez részben a minimálbér-emelések mértékének, másrészt pedig a fokozódó munkaerőhiány bérfelhajtó hatásának – írta az mfor.hu. A bekövetkezett változásokat hazai viszonylatban igazi sikerként lehet eladni, a friss nemzetközi statisztika azonnal kijózanító hatással bír.

A növekedések ellenére ugyanis még mindig a sor végén kullognak a magyar bérek, s az OECD-tagállamok körében csupán egyetlen országban van ennél kisebb átlagfizetés. A 2017-re vonatkozó friss adatsor szerint Magyarországon a vásárlóerő-paritáson számolt átlagos bér 22.576 dollár volt a korábbi 20.825 dollár után, ami a második legalacsonyabb az országok sorában. Ennél kevesebbet egyedül a mexikóiak keresnek, 15 314 dollárt.

Ebből a tényből egyenesen következik, hogy a régiónkat tekintve is a legkevesebbet keresik a magyarok, igaz, a felzárkózás úgy tűnik jól halad. Míg 2016-ban a közvetlenül előttünk álló szlovák átlagtól (24 328 dollár) 13, tavaly már "csak" 7,2 százalékkal voltunk elmaradva, a csehek átlagához képest 11, a lengyelhez pedig 16,5 százalék hiányzik.

Ha a következő években is sikerül elérni, hogy a régiónkban a magyar bérek növekedjenek a legnagyobb mértékben, akkor pár év alatt a hazai átlagfizetések versenyképesek lehetnek a cseh, a szlovák vagy akár a lengyel bérrel is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.