2018. június 14., csütörtök

CORBYN HATALMAS FRAKCIÓLÁZADÁSSAL KÜZD, MIKÖZBEN AZ UK HALAD A KEMÉNY BREXIT FELÉ

MÉRCE
Szerző: PAPP GÁSPÁR
2018.06.14.


Megválasztása óta talán a legnagyobb frakció-ellenállással kell szembenéznie Jeremy Corbynnak, a brit Munkáspárt vezetőjének. A Brexit (és a milyen Brexit) kérdésében megosztott baloldali párt 257 képviselőjéből 75-en a frakcióvezetés utasítása ellenére támogatták a parlamentben a norvég modellt, vagyis hogy az Egyesült Királyság az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagja maradjon. A szavazást követően több képviselő frakció-pozíciójáról is lemondott.

A szerdai szavazás, mely a munkáspárti frakció hátsó padsorainak lázadásához vezetett, annak az elhúzódó folyamatnak volt egy állomása, amely során a brit parlament arról dönt, hogy milyen feltételekkel kívánja elhagyni az Egyesült Királyság az Európai Uniót.

A munkáspárti szavazókat, a pártvezetést és a frakciót a kezdetektől megosztja az Európai Unió elhagyásának kérdése. Corbynnal a brit baloldal egy olyan frakciójának képviselője került a párt élére, amely hagyományosan EU-szkeptikus. Noha a párt a maradás mellett tette le a garast, a pártvezetés a népszavazási kampányba csak vonakodva állt be a maradás-párti táborba. És míg a mai napig is meghatározó informális szabad piac-párti, liberális pártelit erősen maradás-párti (vannak, akik a mai napig sem zárkóznának el egy újabb népszavazástól),


olyan képviselők is akadnak, akik maguk hevesen érveltek a maradás mellett, a népszavazást követően azonban azt gondolják, azzal képviselik helyesen kilépés-párti választókerületüket (számos hagyományosan munkáspárti választókerület, és a párt támogatóinak harmada szavazott a kilépésre), ha a konzervatívok által erőltetett „kemény Brexit” opciót támogatják.

Theresa May agendájának legfontosabb pontja a politikai únió elhagyásán túl a kilépés a közös piacból és vámúnióból, valamint a „munkaerő szabad áramlása elvének a felmondása” (vagyis a bevándorlás korlátozása), amit új vámszabályok kialakítása és a konzervatívok szája íze szerint való, korlátozó bevándorlási politika kialakítása követne..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.