2018. június 16., szombat

CSATÁR URAM, VÉDŐ BÁTYÁM: KIS MAGYAR FOCIOLIGARCHA-LEXIKON

HVG ONLINE
Szerző: GABAY BALÁZS
2018.06.16.


Futballklubot venni Magyarországon nem csak hobbi és nem egyszerű üzlet: 2010 óta ez maga a tökéletes politikai befektetés. Belépő a társasági klubba, ahol ott ül és erősen figyel a kormányfő és a sleppje. Úgy tűnik, megéri ezért teperni.
Ahogy a második Orbán-kabinet megalakulásától egyre fontosabbá vált a sportág támogatása, politikusok, kormányzati szereplők köreiben mozgó üzletemberek úgy ismerték fel, hogy a labdarúgás immár jóval több sima befektetésnél. Ajtó a legfelső politikai kör lakosztályába, ahol a párt- és üzleti döntések is megszületnek, és ahová pusztán szorgalmas munkával bajosan lehet bejutni.

Garancsi István az 1990-es évek közepén üzletkötőként kezdte a K&H Bankban, s a kormányfővel egy ausztriai kiránduláson ismerkedett meg. Nyereséges cégei révén 2007-re meg tudta vásárolni a Videoton futballcsapatát, megmentve ezzel a klubot a csődtől. 2012-ben pedig politikai szereplővé vált: megkapta a természetjárásért felelős miniszterelnöki megbízotti posztot. Azóta egymást követik az állami megrendelései. Az ESMA plakátcéget 2015-ben minden bizonnyal azért vette meg, hogy ki tudják szorítani a köztéri reklámpiacról a miniszterelnökkel összeveszett Simicska Lajost. Garancsi cserébe éveken át ingyen használhatta a plakáthelyeket a fővárosban. A másik zászlóshajó, az ingatlanberuházással foglalkozó Market Zrt. hirdetmény nélkül, tárgyalásos úton nyerte el a vizesvébé fő helyszíne, a Duna Aréna építésére kiírt tendert...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.