2018. június 7., csütörtök

ELEMZŐK: GYURCSÁNY FERENC TÁVOZHAT A POLITIKAI FRONTVONALBÓL

INFORÁDIÓ / INFOSTART
Szerző: INFORÁDIÓ / EXTERDE TIBOR
2018.06.06.



Nemsokára a baloldal újraegyesítésére tehet kísérletet Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, az esetlegesen létrejövő új pártot azonban a volt kormányfő semmiképpen nem vezetheti - fejtették ki elemzők az InfoRádió Aréna című műsorában.

Pulai András, a Publicus Intézet vezetője szerint hiába került be a parlamentbe és alapíthatott frakciót, vereséggel ért fel a Demokratikus Koalíció bő 5 százalékos választási eredménye. „Nem nagyon tud mit kezdeni a DK ezzel a parlamenti frakcióval” – fogalmazott. Az elemző szerint a párt nem teljesítette azt a legitimációs ígéretet, hogy új szavazókat hoz az ellenzéki rendszerbe.

Pulai András szerint a DK vezetése a folytatáson gondolkodik.
A következő nagy dobása Gyurcsány Ferencnek a baloldal szétszakítása után a baloldal újraegyesítése lehet”

– vélekedett. A Publicus Intézet vezetője szerint elképzelhető, hogy ennek érdekében a pártelnök ki fog vonulni a politika frontvonalából, hiszen „már számára is nyilvánvaló, hogy ez sehogyan máshogy nem történhet meg” – tette hozzá.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője egyetértett Pulai Andrással a legvalószínűbb forgatókönyvről. „A Demokratikus Koalíció egy olyan döntést fog meghozni – hiszen Gyurcsány Ferenc ezt egyébként már hosszú hónapokkal ezelőtt bejelentette –, hogy kísérletet fog tenni a baloldal egyesítésére, Demokrata Párt néven” – fogalmazott. 


Az elemző szerint a volt miniszterelnök tudja, hogy
ennek az az ára, hogy ezt a közös baloldali pártot nem ő fogja vezetni”

– tette hozzá. A Nézőpont Csoport vezetője valószínűtlennek tartja, hogy az MSZP tisztújító kongresszusa után „a béke és az egyetértés fog eluralkodni a szocialista párton”. Gyurcsány Ferenc az esemény után fogja ismertetni koncepcióját.

Mráz Ágoston Sámuel szerint Gyurcsány Ferenc ezután világosan elmondja híveinek, hogy melyik pártot érdemes támogatniuk akkor is, ha azt nem ő vezeti majd.

Kapcsolódó hang:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.