2018. június 10., vasárnap

ÉS-KVARTETT - ORAVECZ IMRE ÓKONTRI CÍMŰ REGÉNYÉRŐL

ÉLET ÉS IRODALOM / KÖNYVKRITIKA
Szerző: KÁROLYI CSABA
2018.06.09.


Károlyi Csaba Deczki Saroltával, Szilágyi Zsófiával és Takáts Józseffel beszélgetett 2018. május 30-án, szerdán az Írók Boltjában. A felvételt meg lehet nézni a Youtube-on (youtube.com), az Írók Boltja csatornáján. Legközelebb ősszel új felállásban folytatjuk.

Károlyi Csaba: – Ez a 69. kvartett. A tizedik sorozat kezdetekor mindenki megnevezett egy művet, amelyre 10 pontot adna. Szilágyi Zsófia éppen Oravecz Imre Halászóember című nagy verseskötetét mondta, Deczki Sarolta Tar Sándor A mi utcánk, Takáts József Weöres Sándor Psyché, én pedig Déry Tibor Ítélet nincs című kötetét. Ehhez is mérhetők a mostani pontjaink. Az Ókontri, melyről most beszélgetni fogunk, A rög gyermekei című regénytrilógia harmadik része. Oravecz már a Halászóemberben földolgozta a szajlai családtörténetét. Majd pedig mindenkit meglepő módon elkezdett regényt írni ugyanerről. Az első kötet az Ondrok gödre (2007), mely Szajlán játszódik, az Árvai család történetét a XIX. század második felében három generáción keresztül követi. A második kötet a Kaliforniai fürj (2012), mely a harmadik generációhoz tartozó Árvai István Amerikába való kivándorlásáról szól. Nem egyeznek apjával, ifjabb Jánossal, ezért István kimegy családjával, hogy pénzt gyűjtsön, majd hazajöjjön földet venni. Végül persze nem jönnek haza, hanem Kaliforniában vesz földet. A harmadik kötet, az Ókontri története az 1930-as évek közepétől 1956-ig tart, István fia, Steve elveszti autószerelői munkáját a nagy világválság idején, betársul apja farmjába, de ők se egyeznek, ezért egy hirtelen ötlettől vezérelve hazajön a nevelt fiával, hogy Szajlán kezdjen gazdálkodni, újra megnősül, saját fia is születik, majd azzal ér véget a regény, hogy ’56-ban végre elmenekülnek innen. Tudtommal a szerző nem folytatja a regényt, pedig érdekes lehetne, mi történik hőseinkkel 1956 után, sőt az ÉS-ben Kenyeres Zoltán reflexiója azt is jelezte, mennyire érdekes lehetne főhősünk élete a NER korszakában, csakhogy akkor több mint száz évet kéne élnie. De most már elárulom a pontokat:

Deczki Sarolta: 10 pont

Szilágyi Zsófia: 9 pont

Takáts József: 8 pont

Károlyi Csaba: 8 pont,

ez összesen 35 pont, a legmagasabb ebben a sorozatban, az átlagunk: 8,75. Tompa Andrea regényére 34 pontot adtunk összesen, Vida Gábor, Szeifert Natália és Papp Sándor Zsigmond regényére 30-at, Szijj Ferencére 26-ot, Totth Benedekére 23 pontot. A Kaliforniai fürjről is beszélgettünk annak idején [ÉS, 2013. 10., márc. 8.] akkor összesen 34 pontot adtunk, Saci akkor is 10-et, én akkor is 8 pontot adtam, Bárány Tibor 9-et, Kálmán C. György 7-et. Kérem a most adott pontok indoklását!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.