2018. június 6., szerda

GULYÁS GERGELY ÉRDEMI VÁLASZOKAT NEM AD, CSAK KIOKTAT, SZERINTE AZ ADÓFIZETŐKNEK EGY FORINTJÁBA SEM KERÜL AZ ORBÁN-KORMÁNY KÖLTÖZÉSE A VÁRBA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.06.06.


Majd csak a beruházás befejezése után számolnak el.

- Jelenleg ki, mely kormánytag, illetve állami vezető felügyeli a munkálatokat, s kinek a felelősségi körébe került a költöztetés?
- Várhatóan mikorra készül el a karmelita kolostor rekonstrukciója, hogyan áll jelenleg az építkezés?
- Jelenleg milyen munkálatok vannak folyamatban akár a leendő miniszterelnöki hivatal épülete, akár a tervezett látogatóközpont, akár a környék épületrekonstrukciói kapcsán?
- Hol járnak a költségek: mennyibe került eddig a Karmelita kolostor, illetve a hozzá tartozó épületegyüttes és egyéb az egyéb munkák?
- Várhatóan mennyibe fog kerülni összesen a kormányzati központ létrehozása (a felújítási munkákkal és a berendezési tárgyakra fordított összeggel együtt)?
- Hol tartanak jelenleg a munkálatok a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium budai Várba költözése kapcsán? Mik a határidők és a költségkorlátok jelenleg? Eddig mennyibe került ezen minisztériumok költözési folyamata – tervezéssel, illetve az egyéb, felmerült költségekkel együtt?

Ezekkel a nem túlságosan bonyolult, valódi közérdeklődésre számot tartó kérdésekkel fordultunk május 28-án a Miniszterelnökséghez (amely eddig a Várba költözés folyamatáért felelt Csepreghy Nándor miniszterhelyettes felügyeletével), továbbá a kormányfő hatáskörébe tartózó ügyekről kommunikáló – vagy épp hallgató – Miniszterelnöki Kabinetirodához. Egyik tárca sem válaszolt, ezért fordultunk kérdéseinkkel közvetlenül a kancelláriaminiszterhez, Gulyás Gergelyhez.

Másfél hete ugyanis éppen Gulyás beszélt arról, „a kormány egy éven belül kivonul az Országházból, s noha a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait sokan, sokféleképp értelmezték, a korábban grandiózus tervekről és költségektől hangos költözési folyamatról valójában alig tudni valamit, főként az elmúlt hónapokban.

A kormányinfón éppen ezért, noha gyakorlatilag utolsó utániként kaptunk szót, az előzetes kormányzati ígéreteknek megfelelően érdemi válaszokat reméltünk kérdéseinkre. Ezzel szemben Gulyás csak kioktatta a 168 Órát:

A miniszterelnök nem költözik sehova, hogy ugyanott lakik, ahol eddig, a hivatala hagyja el az Országgyűlést” – igyekezett helyre tenni minket, holott kérdéseink egyértelműen a miniszterelnöki hivatalra vonatkoztak mind írásban, mind pedig szóban.

Gulyás ezután azzal állt elő, hogy szerinte ez helyes terv, hiszen a törvényhozás épületében a hatalmi ágak szétválasztásának elve miatt nincs helye a kormánynak. A karmelita kolostor az év végére lesz olyan állapotban, hogy a miniszterelnök beköltözik – árulta el az egyetlen érdemi információt, arról azonban, hogy a munkálatok milyen folyamata zajlik jelenleg a budai Várban, továbbá, hogy a költségek hol járnak – többszöri kérdésünkre sem válaszolt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.