2018. június 17., vasárnap

GYERMEKVADÁSZAT UTÁN - ROHINGYA TÚLÉLŐK VALLOMÁSAI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PARÁSZKA BORÓKA
2018.06.17.


Tömeggyilkosságok, etnikai tisztogatások sajátos, tudatosan komponált, politikai kampányokkal előkészített formája zajlott Mianmarban. „A tiszta vérért” és „tiszta kultúráért” indított akciók áldozatai a térségben élő etnikai és vallási kisebbség, a muszlim rohingyák voltak. Gyerekek és csecsemők váltak tömeges, rituális gyilkosságok áldozataivá. Bangladesben, a világ legnagyobb menekülttáborában jártunk, hogy kövessük, hogyan élhető túl az ilyen leszámolás, mire emlékeznek a hátramaradottak.

Akárcsak egy valódi, gigantikus metropolisz, tülkölő riksák, háromkerekű motorok, egymásba érő forgalmi dugók, túlzsúfolt utcák, szűk sikátorok az egymásba érő lakóterek között, apró vegyeskereskedések a legváratlanabb utcafordulókon. Mindenki rohan valami ismeretlen, beláthatatlan cél felé. A Kutupalong-Balukhali menekülttáborban járunk, ahol semmi sem az, aminek látszik. Az utcák nem valódi utcák, a házak nem valódi házak. Elsivatagosodott dombok veszik körül az Indiai-óceán közelében, a lecsupaszított földhalmokat pedig a dzsungel maradéka fogja körül. 2018-ban az esős évszak előtti hetekben itt él a legtöbb menekült, azok a rohingyák, akiknek drámai érkezéséről, a viharos határfolyón, tengeren való átkeléséről készült képek bejárták a világsajtót.

A Kutupalong-Balukhali menekülttábor néhány hónap alatt telt meg, mára nagyobb és népesebb, mint a kenyai Kukuma tábor. Gyorsan és drámaian nőtte ki magát 2017 véres hónapjaiban. Tavaly 693 000 ember, köztük 380 480 gyerek lépte át a határt. A bangladesi kormány eddig több mint egymillió menekültet regisztrált biometrikusan. Akkora a tábor, mint Washington DC, de nyilván a világváros tökéletes ellentéte. Ellenvilág, amelyben majdnem ugyanannyi ember lakik alig szervezett káoszban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.