2018. június 20., szerda

HÁNY EMBER KELL A TÁRSADALMI VÁLTOZÁSHOZ?

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.06.19.


- 25 százalék szükséges ahhoz, hogy egy csoport feladja a normáit, és átvegye a kisebbségi véleményt

- 194 embert osztottak be tíz, egyenként 20-30 fős csoportba
- Érvényes-e egy laboratóriumi kísérlet a való világban?

Sokakat foglalkoztató kérdés, hogy tulajdonképpen mennyi is az annyi, amikor kritikus tömegről van szó. Mennyi ember kell ahhoz, hogy egy csoport megváltoztassa a szilárd véleményét valamivel kapcsolatban? A válasz valódi téttel bír, ezt bármelyik aktivista és politikus megerősíti, mégis többnyirea sötétben tapogatózunk.

A University of Pennsylvania és a University of London kutatói most azt állítják, hogy kísérleti úton bizonyították: a keresett szám a 25%. Ennyi kell ahhoz, hogy egy csoport feladja a normáit, és átvegye a kisebbségi véleményt.

A számhoz laboratóriumi körülmények között jutottak el, egy online kísérlet nyomán. Összesen 194 embert osztottak be tíz, egyenként 20-30 fős csoportba, és első körben arra ösztönözték őket, hogy alakítsák ki saját társadalmi normáikat. Ez a szimulált környezetben azt jelentette, hogy az egyes csoportokon belül párokat alakítottak ki a kutatók, nekik képeket mutogattak különböző emberekről. A pár mindkét tagjának el kellett neveznie a képen látható embert egy online chatfelületen keresztül, és ha egy bizonyos időkereten belül ugyanazt a fogalmat használták, jutalomban részesültek. Amennyiben nem sikerült megegyezni, büntetést kaptak. Minden kör végeztével új párok alakultak, ugyanazzal a feladattal, egészen addig, amíg a csoport meg nem egyezett egy elnevezésben a képen látható személyt illetően. Ezt nevezték a kutatók a csoport kialakult normájának.

Ennek eléréséhez egyébként nem kellett sokat várni, meglehetősen hamar egyetértésre jutottak, igaz, ehhez kellett a kutatói utasítás is, miszerint a csoporttagoknak a kooperációra kell törekedniük. Ha megvolt a norma, a kutatásvezetők megkezdték a második fázist: minden csoportba „konspirátorokat” küldtek, akiknek az volt a feladatuk, hogy változtassák meg a konszenzust az elnevezésről. Azt találták, hogy ha csoporttól függetlenül a konspirátorok aránya elérte a 25%-ot, az egyébként kisebbségi véleményt átvette a többség. A kísérlet többszöri megismétlésekor is azonos eredményre jutottak, tehát úgy tűnik, a 25% a varázsszám...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.