2018. június 19., kedd

HITELSZÁMTAN RÉGI ÉS ÚJ ADÓSOKNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.19.


Nemrég még a lakossági kölcsönök szabályos zúdításáról beszélt a jegybank, mostanra viszont kiderült: inkább erősebbre húzzák a hitelféket. A jelenlegi folyamatok alapján ez utóbbi lépés tűnik logikusabbnak. Mutatunk néhány számot.

Három évvel ezelőtt a volt devizahitelesek még hitelfék nélkül kereshettek maguknak kedvezőbb feltételű kölcsönt a korábbinál. A lehetőséggel nem sokan éltek. Persze közülük nem mindenki maradt önszántából régi bankjánál. Az azóta történtek alapján azonban a röghöz kötött adósok (feltéve, hogy tudták fizetni hitelüket) még sorsuk kedvezőbbre fordulását érzékelhették. Például egy 20 éves futamidőre felvett 5 millió forintos lakáskölcsön akkori körülbelül 42 ezer forintos havi részlete 35 ezerre csökkent.

Pontosabban néhány hónappal ezelőtt volt ilyen a helyzet. Jelenleg már akadnak, akik ismét a törlesztő emelkedését érzékelik (a forintosítás – mint azt akkoriban többször kifogásoltuk – háromhavonta, tehát elég gyorsan átárazódó konstrukcióban történt). Az előbbi példában szereplő adós rövidesen már nagyjából egy ezressel fizethet többet. Nyilvánvaló azonban, hogy lehet ez még sokkal rosszabb is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) is kitért legutóbbi fogyasztóvédelmi jelentésében arra, hogy a kamatszint mérsékeltebb, 1–3 százalékpontos változása is drasztikusan, mintegy egyharmadával emelheti a törlesztési terheket. Egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitel havi terhe 56,5 ezer forintról 72,8 ezer forintra nőhet. És akkor még mindig „csak” a mostaninál 3 százalékponttal magasabb kamatról beszélünk, pedig a múltban ennél nagyobb kilengések is akadtak. Nagyjából úgy lehet számolni, hogy a kamat egy százaléknyi megugrása 10 százalékkal dobhatja meg a törlesztőt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.