2018. június 25., hétfő

HUMAN RIGHST FIRST: A KORRUPT MAGYAROKAT A MAGNYITSZKIJ-TÖRVÉNY ALAPJÁN KI KELL TILTANI AMERIKÁBÓL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2018.06.25.



A Stop Soros törvényről tartott szavazás előtt egy nappal adta ki Magyarországról írott jelentését a Human Rights First (HRF) amerikai jogvédő szervezet. A tanulmány nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a magyar kormány egyre közelebb van Moszkvához és emiatt egyre megbízhatatlanabb NATO-szövetséges. A HRF szerint felül kell vizsgálni a Magyarországgal folytatott hírszerzési együttműködést, és ideje lenne kitiltani Orbán köreinek legkorruptabb szereplőit az Egyesült Államokból.

A Human Rights First munkatársa májusban járt Magyarországon, hogy kutatásokat végezzen a jelentéshez. Emberijog-védőkkel, külföldi diplomatákkal, újságírókkal és kutatókkal készített interjúkat.

A New York-i székhelyű jogvédő szervezet jelentése (PDF) részletesen számba veszi az Orbán-kormánnyal szemben megfogalmazott kritikákat: a támadásokat a civil szféra, az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtószabadság és a tanszabadság ellen, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet szítását és a rendszerszintű korrupció kiépítését.

Ez nem a szokásos, tipikus korrupció, ami destabilizál. Ez egy új, teljesen más modell. Ez a korrupció nagyon központosított ezért stabilnak láttatja az országot” – mondta a szervezetnek Krekó Péter, a Political Capital vezetője.

A Human Rights First jelentése elsősorban amerikai közönség – a washingtoni döntéshozók – számára készült, ezért a legnagyobb teret annak a témának adja, vajon Magyarország továbbra is megbízható NATO-szövetséges-e, és hogy mekkora veszélyt jelent az orosz befolyás Budapesten.

A jelentés szerint a felsorolt problémákon felül „Orbán kormánya egyre nyugtalanítóbb közelségbe kerül Putyin Oroszországával, és aggasztó, hogy eközben mennyire nem veszi figyelembe saját és szövetségesei nemzetbiztonsági érdekeit.”

Az egyik aggasztó jelnek azt tartják, hogy a magyar kormány „túlreagálta” az ukrán nyelvtörvény kérdését. Miközben a szintén érintett Románia és Lengyelország békésen próbálja rendezni a vitát, Magyarország áprilisban keresztbe tett a NATO-Ukrajna bizottság ülésének, ami a HRF szerint komoly aggodalmakat keltett diplomáciai körökben.

A HRF-nek név nélkül nyilatkozó diplomaták szerint az, hogy Orbán az ukrán nyelvtörvény miatt NATO-ügyeket akadályoz, „borzasztóan helytelen” és azt jelzi, hogy Magyarország kiszámíthatatlan. A jelentés emellett az orosz befolyás növekedésének példájaként hozza fel Paks II. építését és idézi az egykori elhárító, Katrein Ferenc az Indexnek adott interjúját is, amely az oroszoknak a magyar hírszerzésre gyakorolt befolyását részletezi...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.