2018. június 4., hétfő

ÍGY HAZUDTÁK PÖCEGÖDÖRBE AZ ORSZÁGOT

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.06.04.


...A választások utáni ellenzéki közvélekedés egyik fontos alapköve volt, hogy a tudatlan vidéki tömegekhez nem is jutnak el a hírek, meg nem is értik azt, hogy mit jelent a korrupció.

Szerintem, és a médiahasználatot mutató kutatások is azt mutatják, hogy eljut hozzájuk, pontosan tudnak arról, hogy milyen korrupció van az országban. A közvélemény-kutatások szerint is, szinte mindenki szembesül a problémával.

A helyzet nem az, hogy attól lenne legitim a rendszer, hogy nem tudják mit csinál, hanem az, hogy úgy legitim, hogy tudják az emberek mit csinál.

A közbeszéd értelmezése ugyanis csak addig jut el, hogy ezek az emberek hazudnak és lopnak, de arról nincs szó ez mit jelent pontosan, sőt ellenkezőleg leginkább azzal intézzük el közösen mindannyian a dolgot, hogy:
– de máshol is lopnak
– ha mások lennének hatalmon azok is lopnának

Azzal, hogy nem ez a fontos prioritás az ország és saját életünk szempontjából. De ez egy ördögi kör. Hiszen valójában létezhet olyan ország, ahol kevesebbet lopnának, ahol lenne következménye a hazudozásnak. Ha mi tudatosan ilyen országot építenénk és együtt közösen megbüntetnénk azt aki anyagilag és morálisan megkárosítja a közt.

Csakhogy amikor azt mondjuk, hogy úgyis mindenki aki odakerül ilyen lesz, már meg is teremtjük a lehetőségét annak, hogy aki odakerüljön az olyan is lehessen.

A kormány pedig erre tudatosan játszik rá, előidézi azt a kognitív helyzetet amelyben mi is összekacsintunk Magyarország lerohasztásában. Ugyanis minél többet hazudnak és lopnak, annál nehezebb azt gondolni, hogy ezen lehet változtatni. Minél mélyebbre süllyedünk a szarban, annál nehezebb azt mondani ki lehet ebből jönni.

Így szép lassan elfogadjuk azt, ha azt hazudják, szarban élni természetes, mert mégis könnyebb elfogadni azt a hazugságot, hogy lehetetlen olyan életet élni, amelyben életünk nem egy pöcegödörben telik, mint szembenézni a lehetetlenek tűnő feladattal, hogy kijöjjünk onnan.

Meg hát ahhoz, hogy kijöjjünk szembe kéne nézni azzal a felelősséggel, hogy ha kis részben is de mi mindannyian is felelősek vagyunk a szarba csuszásért, hogy itt bár egy jól kitervelt elfoglalása zajlott és zajlik az államnak, de mi az állampolgárok sokasága, nem tettünk meg minden tőlünk telhetőt ez ellen. Meg szembenézni azzal a kérdéssel, vajon ha megteszünk mindent egyénként, akkor is sikerülhetett volna megakadályozni ezt a morális lecsúszást a pöcegödör?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.