2018. június 18., hétfő

ÍGY TRÜKKÖZHETNEK A DISZKONTLÁNCOK A RÉSZMUNKAIDŐVEL

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2018.06.17.


Jól csengő, teljes állások díjazására hajazó fizetési ajánlatokkal kecsegteti leendő részmunkaidős dolgozóit a két német áruházlánc, az Aldi és a Lidl. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSz) elnöke szerint azonban közelebbről nézve korántsem olyan előnyösek ezek az ajánlatok, legalábbis a bolti munkára jelentkezők szempontjából nem azok – írja a 24.hu.

Bubenkó Csaba, a KDFSz vezetőjének az a tapasztalata, hogy a részmunkaidő kiszolgáltatottá teheti a dolgozókat. Sőt, szerinte „a törvényes pénzlenyúlás hivatalos formájáról” beszélhetünk a nem nyolc órában dolgozókat érintő gyakorlatok esetében. Az érdekvédők elnöke szerint a probléma lényege az, hogy míg egy nyolc órára bejelentett alkalmazottat a törvény szerint nem lehet egy nap négy óránál kevesebbet dolgoztatni, egy részmunkaidős esetében azonban ez lehetséges.

A részmunkaidős dolgozónak ez azért nem jó, mert a munkáltató így megteheti, hogy behívja mondjuk két órára, vagy hazaküldi előbb, ha nincs több munka, és ennek megfelelően csak a ledolgozott munkaórák után járó bért kapja meg.

Ha nyolcórás dolgozót küldenének haza, akkor a nyolc órát kellene kifizetni neki, hiába küldték haza előbb. A túlórák kapcsán már más a helyzet: az időkereten felüli munkáért ugyanúgy jár a pótlék a részmunkaidős dolgozóknak is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.