2018. június 9., szombat

ITT MEG VAN LŐVE AZ EMBER - ELMENNI SEM LEHET MAGYARORSZÁG LEGSZEGÉNYEBB FALUJÁBÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2018.06.09.


A legszegényebb magyar falu dél-Baranyában található, az Ormánság határán, oda csak a közmunka hoz némi életet. Sem bolt, sem kocsma, sem óvoda, sem iskola nincsen Siklósbodonyban, a külvilághoz néhány mozgóárus és a pécsi Csorba Győző Könyvtár busza kapcsolja az itt élőket. Ha valaki munkára akarna jelentkezni, ahhoz sűrűbb buszjárat kellene, ha örökre el akarna menni innen, ahhoz meg sok pénz. Így maradnak a romantikus regények, amelyek elrepítenek innen távoli országokba, ahol minden van, és nincs szükség.

Kanyarog, hullámzik a baranyai út. A könyvtárbusz magas sofőrének karján ugyanígy kanyarog a tetovált sárkány, gazdája a távol-keleti kultúra híve. Ősz szakállával úgy fest, mintha a ZZ Top marcona gitárosa lenne, vagy minimum Gandalf, A Gyűrűk Ura mágusa. Lánya Jánosnak hívja Reinisch Csaba sárkányát, ami barátságosabb, mint gondolnánk, hiszen – mint viselője mondja – csak a nyugati kultúra állítja be szörnyként ezt a mesebeli állatot. Nem hittem volna, hogy Csaba

Lázár Ervin-rajongó, kötelezővé tenné az összes meséjét.

Öt éve vezeti a Csorba Győző Könyvtár buszát, előtte a pécsi egyetem egészségügyi szűrőbuszának sofőrje volt. Azt mondja, a könyvtáros az Isten háta mögött két megállóval nem csak a könyvekkel foglalkozik; egy kicsit lelki szemetesláda, pszichológus és beszélgetőpartner is egyben.

Mellette bőszen bólogat Fischer Margit könyvtáros. Ő nem lepődik meg azon, ha valaki soknapos, mosatlan ruhában áll elé, mert tudja, nincsen más öltözéke, és együtt örül azzal, aki elújságolja, hogy vett a gyereke születésnapjára egy papucsot. Nem húsz-harmincezer forintos játékot, hanem egy semmi kis papucsot. Ennyire futotta. Errefelé pénzt amúgy is csak hónap elején látnak, ha megjön a közmunkásbér, hamar el is költik, persze élelmiszerre.

Margit a Várkonyi Nándor fiókkönyvtárban is dolgozik. Azt mondja, ugyanazok járnak könyvtárba a megyeszékhelyen, akik a könyvtárbuszt látogatják az ormánsági kisfalvakban is: gyerekek 14 éves korig, fiatal lányok és nyugdíjasok.

Az első pécsi könyvtárbusz nyolc éve indult, ma már – uniós támogatásból – két busz összesen hatvanegy települést lát el. Mintegy négyezer könyvet, hangoskönyvet, DVD-t, CD-t, folyóiratot visznek azokba a falvakba, amelyeknek többségében se bolt, se kocsma, és a közmunkán kívül más munka sincsen. A buszban internetezésre is van lehetőség, és kulturális programokat is szerveznek a könyvtárosok a települések lakóinak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.