2018. június 20., szerda

JÚLIUS 5-ÉN NYÍLNAK MEG BERLIN KAPUI ORBÁN ELŐTT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.06.20.


Orbán győzelmi menetre készül Berlinben, de könnyen sírás lehet a vége. Merkelt ugyan a magyar miniszterelnök bajor barátja sarokba szorítja épp, de az uniós értékek és a jogállam elleni, orbáni támadás még a CSU-nál is kiverheti a biztosítékot.

Spiegel

A lap úgy tudja, hogy alig két hét múlva, július 5-én, Berlinben találkozik a német kancellár és Orbán Viktor. A jelentés hozzáteszi, hogy a migráció kapcsán a két politikus idáig teljesen más pályát futott be. Merkel európai megoldást akar, ezzel szemben a keményvonalas magyar miniszterelnök a válság csúcspontján lezáratta a határokat. A német vezető jelenleg nagy nyomás alatt áll a CSU-s belügyminiszter részéről, de hogy a vita miként dől el, az még teljesen nyitott. Ha Seehofer egyoldalúan rendelné el, hogy az elutasított menedékkérőket már a határról visszafordítsák, az támadás volna Merkel jogköre ellen. Ugyanakkor A keresztényszociálisok idáig sűrűn udvaroltak Orbánnak. Közülük nyilvánvalóan sokan hiszik azt, hogy odahaza szavazatokat hoz nekik, ha zárják a sorokat a magyar vezetővel, aki keresi az ellentéteket az EU-val. Viszont az euroszkeptikus irányvonal felháborítja az európai partnereket, az unió pedig ismételten bírálta a jogállam magyarországi helyzetét.

Reuters

Két tekintélyes nemzetközi szervezet is úgy értékeli, hogy a „Stop, Soros”-csomag önkényes és homályos, indokolatlanul fenyeget civil szervezeteket, továbbá megsérti az európai jogot. Az Európa Tanács és az EBESZ jelentéstervezete részletes véleményt mond a javaslatról, kiemelve, hogy az börtönnel fenyeget teljesen legális tevékenységeket. A Velencei Bizottság, azt kérte, hogy Magyarország várjon még két napot, amíg nyilvánosságra hozzák az ET tanácsadó testületének részletes véleményét a javaslatról, ám ezt Szíjjártó Péter Stockholmban, egy nemzetközi tanácskozás margóján visszautasította. Egyben dühösen bírálta az előzetes állásfoglalásban megfogalmazott kritikát. Így az Országgyűlés már ma szavaz a kérdésről. Közben a magyar Pénzügyminisztérium csak fokozta a kavarodást, amikor bejelentette, hogy 25 %-os adót kívánnak kivetni a migránsokat támogató civil szervezetekre.

A Fidesz kampányt folytat Soros György ellen. Szíjjártó erről azt mondta, hogy a Bizottság, az ENSZ emberi jogi biztosa, valamint a Velencei Bizottság alkotja az üzletember bevándorlás-párti szövetségét. Magyarország azonban harcol a nemzetközi nyomás ellen. Egyébként a Velencei Bizottság kifejezetten ellenzi, hogy az emberiességi tevékenységet szabadságvesztéssel sújtsák. Szerinte bármiféle törvénynek ki kell mondania, hogy ilyen esetekben a civilek által nyújtott segítség nem számít bűncselekménynek és az NGO-knak adott pénz nem bűntettek pártolására szolgál...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.