2018. június 25., hétfő

LESRE FUTNAK A V4-EK A MIGRÁCIÓ ÜGYÉBEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.06.25.


- Amit Marcon és Conte mondott a brüsszeli részleges csúcson, az nem sok jót ígér Orbán Viktornak

- A migráció kapcsán az Európán belüli szabad mozgás, sőt az egész EU jövője a tét

- Ha a hagyományos pártok fenn akarnak maradni, hogy befolyásolják a földrész sorsát, akkor át kell venniük a populistáktól azokat a módszereket, amelyek beleférnek a civilizált keretekbe

Washington Post

A francia elnök azt mondta a brüsszeli migrációs csúcs után, hogy egyes államok politikai feszültségkeltésre igyekeznek kihasználni a helyzetet és a félelemmel játszanak. Ám a többiek nem engednek nekik. Mert meg kell adni a menedékjogot, ha bárki jogosult a védelemre. A lap hozzáteszi, hogy a bevándorlást elutasító pártok az idegenek ellen fordítják a lakosságot és ily módon növelik befolyásukat, sőt Magyarország és Olaszország esetében maga a kormány folytatja ezt a politikát. A találkozó, amelyet a nyílt vita jellemzett, beharangozta az e hét csütörtök-péntekén esedékes uniós csúcsot, amely lehet, hogy döntő fontosságú lesz az európai egység szempontjából.

A belga kormányfő lát esélyt arra, hogy előrelépjenek. Merkel úgy nyilatkozott, hogy vasárnap sok jóindulatot tapasztalt Brüsszelben. Az olasz miniszterelnök, aki paradigmaváltást sürget a közös menedékpolitikában, szintén elégedett a tegnapi eredményekkel. A kancellár és Macron azonban nemigen gondolja, hogy áttörés születhet a héten, miközben lényegesen csökkent az Európába érkező migránsok száma. Mint emlékezetes, a V4-ek nem voltak jelen a vasárnapi konferencián és elutasítják, hogy menekülteket fogadjanak be.

Reuters

A német kancellár közvetve beismerte, hogy nem tudott egységes támogatás szerezni a brüsszeli minicsúcson. Arról beszélt, hogy két-háromoldalú megállapodásokat igyekszik tető alá hozni arról, miként lehet megoldani a migrációs kérdést, mert nem lehet mindig mind a 28 tagállamra várni. Mindenesetre a vita aláásta az EU egységét és Schengent veszélyezteti. Macron ezt úgy fogalmazta meg, hogy európai megoldás van készülőben, ám ez nem jelenti azt, hogy ahhoz minden kormány csatlakozik.

Az idén csupán 41 ezer menekült érkezett, ám a 3 évvel ezelőtti válság óta a kérdés választásokat dönt el, lásd Olaszországot és Magyarországot. Válaszul az unió mind inkább korlátozza a bevándorlást. Az olasz kormányfő azzal távozott Brüsszelből, hogy kevesebb közösségi pénzt kell adni azoknak a tagországoknak, amelyek nem kívánnak menedékkérőket átvenni, ez azonban vörös posztó a visegrádiak szemében. Vagyis, ahogyan egy európai diplomata megfogalmazta, még mindig nem világos, hogyan osszák meg az ellátás költségeit azoknak a migránsoknak az esetében, akik jogosultak a menedékre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.