2018. június 11., hétfő

MEDDIG GARÁZDÁLKODHATNAK A BEHAJTÓK?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.11.


Tömegével adtak át bankok problémás hiteleket követeléskezelőknek. Esetenként azután a behajtók úgy viselkedtek, mintha rájuk semmilyen korábbi megállapodás sem vonatkozna. Talán ettől sem független, hogy – mint az Azénpénzem.hu megtudta – a jegybank az adósok számára átláthatóbb folyamatok érdekében új felügyeleti ajánlást ad majd ki.

A bankok tömegével adják át a hiteleket a követeléskezelőknek, az eljárásba pedig időnként hiba csúszik (valahogy sohasem az adós javára). Egy ilyen esetben döntött a hiteles mellett a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT). A hátralékos folyószámlahitelnél a bank a tőketartozáson felüli részt elengedte, a fennmaradó kölcsönre pedig 24 havi kamatmentes részletfizetési kedvezményt nyújtott. A megállapodásban szereplő összeget az adós rendben fizette, elmaradása egyáltalán nem volt. Ezt a PBT kérésére a bank is megerősítette.

A bank azonban időközben ezt a kölcsönt is behajtóra engedményezte. Az pedig az engedményezett, közel egymillió forintos adósságra 300 ezer forint késedelmi kamatot számolt fel. Azzal érveltek, hogy ugyan valóban tőketartozást vettek át, de a követelésre a felmondást követően felszámítható a késedelmi kamat. Az érzékelhetően egyáltalán nem érdekelte a követeléskezelőt, hogy valóban akadozott-e a törlesztés. Az eljáró tanács azonban megállapította: a követeléskezelő nem hagyhatja figyelmen kívül a jogelőd bank és a kérelmező között létrejött megállapodást. A PBT így végül azt állapította meg, hogy a hitel behajtónak átadásakor a tartozás mindössze héthavi összegre, 278 ezer forintra rúgott. (A követeléskezelő több mint 1,3 millió forintot mutatott ki.)

Mint részletezték: téves a követeléskezelő azon álláspontja, hogy a korábbi megállapodás rá ne terjedne ki. Az engedményezéssel az engedményes a régi jogosult helyébe lép, az engedményezéssel valamennyi jog és kötelezettség átszáll, így a követeléskezelőre, mint a követelés jelenlegi kizárólagos jogosultjára kiterjed a jogelőd jogosult és kötelezett közti megállapodás hatálya is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.