2018. június 19., kedd

MELLÁR TAMÁS: A FIDESZ VESZÉLYES EMBERNEK TART ENGEM A POLGÁRI KÖRÖK SZERVEZÉSE MIATT

ZOOM
Szerző: KOVÁCS ISTVÁN
2018.06.19.


Az MTA-pénzek minisztériumhoz rendeléséről beszélt sajtótájékoztatóján. Eddig hogyan történt a források elosztása?

Ezek az összegek eddig az MTA költségvetési fejezetében voltak benne és az akadémia osztotta tovább a kutatóintézeteknek. Most mindenféle előzetes egyeztetés és bejelentés nélkül ez a forrás átkerült az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, így ők fogják folyósítani az intézeteknek a támogatást. Ez azt jelenti, hogy a minisztérium mérlegelésétől függ majd, illetve ők fogják megállapítani a kritériumokat ahhoz, hogy ki, mennyi pénzt kap. Ez rendkívül rossz irány, mert a kutatóintézeteket a tudományos közösségeknek kell felügyelni, ugyanis nekik van kompetenciájuk ebben, nem pedig az államigazgatásnak.

Az is előfordulhat, hogy a minisztériumban döntik majd el, milyen kutatást fognak finanszírozni?

Igen, és ez az irány hibás, mert a tudománynak megvan a saját logikája. A tudománynak nem az a célja, hogy az eredmények alapján beruházásokat indítsanak el, hanem, hogy próbáljon egy tiszta logikát felállítani. Persze ennek voltak olyan – nem elhanyagolható pozitív – mellékhatásai már korábban is, hogy feltalálták az elektromosságot, az atommaghasadást és még lehetne sorolni. Rendkívül káros lenne,
ha laikusok próbálnák megmondani, hogy a tudomány milyen irányba menjen.

Mindez nem jelenti azt, hogy a kormánynak ne lehetne joga bizonyos kutatások megrendeléséhez, ezt eddig is megtette, kiírtak pályázatokat például.

A kormány miért vette célba az MTA-t?
Megágyazott a lépésnek a harmadik kétharmados győzelem, a
még autonómiával rendelkező közösségeket most megpróbálják maguk alá gyűrni. Ebbe az irányba mutat az Alaptörvény-módosítás és a Stop Soros törvény is, most a tudományos élet van soron.

Ráadásul az elmúlt években többször is felemelte a szavát az MTA, állást foglalt például a migráció vagy a közoktatási kérdésében és eltérő véleményt fogalmazott meg, mint a kormány.
Akkor ez egyfajta bosszú lehet?

Bosszú is lehet, de inkább a függetlenség megnyirbálása a fő cél, mivel azt nem tudta keresztülvinni a kormányzat, hogy a saját emberét ültesse a vezetői székbe. Pálinkás József, az MTA korábbi elnöke elfogadható volt a számukra, de ma már ő se megfelelő. Őt is el fogják mozdítani a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezető pozíciójából, miközben a vád abszurd módon az – bár ez sehol nincs kimondva hivatalosan –, hogy a kutatási-fejlesztési pénzek vezetőjeként, azok az elosztásánál, tudományos alapon döntött. A minisztériumhoz rendelt pénzekkel függőségi viszonyt akarnak kialakítani, amivel meg akarják gátolni a kritikus hangokat a kormánnyal szemben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.