2018. június 19., kedd

MENNYI PÉNZT REJTENEK EL A MULTIK?

QUBIT
Szerző: PRINZ DÁNIEL
2018.06.19.


A hagyományos közgazdaságtani elméletek szerint adócsökkentéssel termelő cégeket lehet bevonzani egy országba. Magyarországon például a nagy cégek társasági adókulcsa 19 százalékról 9 százalékra csökkent tavaly (a kisebb cégeké korábban 10 százalékos volt), Amerikában pedig idén csökkentették 35-ről 21 százalékra a társasági adót. A kormányok azt várják, hogy ennek hatására több cég települ az országaikba, és a cégek többet fognak termelni. Egy rengeteg új adatot összegyűjtő tanulmány szerint viszont teljesen másról van szó: a kormányok a termelő cégek helyett leginkább a papíron lekönyvelhető profitért versenyeznek egymás ellen az adócsökkentésekkel.

Verseny a profitért

Gabriel Zucman francia közgazdász a University of California, Berkeley professzora. Szinte egész munkássága a vagyoni egyenlőtlenségekkel és az adóelkerülés, az adóparadicsomok szerepével foglalkozik. Rengeteg kutatása arra épül, hogy új adatbázisokat épít fel, és ezekből von le új következtetéseket. 2015-ben egy könyve is megjelent: A nemzetek rejtett gazdagsága (eredetiben: The Hidden Wealth of Nations; a cím Adam Smith klasszikusára, A nemzetek gazdagságára, eredetiben: The Wealth of Nations utal), és másokkal együtt egy nagy online egyenlőtlenségi adatbázist is összeállított.

Zucman új tanulmányában két koppenhágai doktorandusszal, Thomas Tørsløvval és Ludvig Wierrel arról mutat be adatokat, hogy mennyire alulbecsüljük a cégek által elrejtett profit mennyiségét. A multik profitjuknak akár 40 százalékát viszik át papíron olyan országokba, ahol alacsonyak az adókulcsok (Bermudában például 0 százalékos). Emiatt a tőkének a munkához viszonyított részesedésének növekedését is alulbecsüljük. (Erről korábban itt és itt és itt írt a Qubiten Sándor László kollégám, részben pont Zucman és gyakori szerzőtársa, Thomas Piketty munkássága alapján). Eközben a gazdagabb és magasabb adókulcsokkal működő országok egymással vannak elfoglalva: nem Bermudából vagy Írországból próbálják visszahozni a papíron odavitt profitot, hanem egymással versenyeznek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.