2018. június 30., szombat

MÉSZÁROS LŐRINC MEGHEKKELTE A BALATONT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2018.06.30.


Balatoni szállodák, kempingek, ingatlanok, lakóparkok, kikötők, sportlétesítmények, borászat, termőföldek, építési megbízások – akármerre nézünk, Mészáros Lőrincet és cégeit látjuk. Lépésről lépésre vagy inkább kormánydöntésről kormánydöntésre vásárolja fel a magyar tenger környékét a felcsúti oligarcha. A modell egyszerű: előbb az állam feltőkésít, ellehetetlenít, jogszabályt módosít, kiskaput nyit vagy éppen támogatást címkéz, aztán jön Mészáros Lőrinc, és bevásárol.

– Csak azt kell figyelni, hogy a kormányzat milyen fejlesztési célokra szán hazai vagy uniós forrásokat, s azonnal sejthető, hogy ott hamarosan Mészáros Lőrinc is megjelenik – tanácsolja egyik beszélgetőpartnerünk. – A Fidesz gazdasági holdudvara minden egyes forintért lehajol, hogyne lett volna vonzó például egy ötmilliárd forintos állami kempingfejlesztési program árnyékában kempingeket vásárolni a Balatonnál?

Mint mondja, a Balaton partján is az a gyakorlat látszik, amit úgy általában másutt is működtet a Fidesz. Vagyis ha valamiben lehetőséget és pénzt látnak, akkor első körben a helyi vagy a már ott megtelepedett érdekeltségeket, vállalkozásokat lehetetlenítik el. Az önkormányzat például hoz egy olyan rendelkezést, amely többletköltségekkel, plusz adókötelezettségekkel terhel meg egy már amúgy is haldokló vállalkozást. Ha még nagyobb pénzről van szó, akkor törvényt módosítanak vagy új jogszabályokat alkotnak. Például egyszer csak már nem tilos a tómeder csökkentése vagy az építkezésekhez nem szükséges vízpart-rehabilitációs terv.

A kormányzat álláspontja szerint „a Balaton mindenkié, a tónak hozzáférhetőnek kell maradnia mindenki számára”. Legalábbis ezt mondta egy tavalyi kormányinfón Lázár János egykori, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki korábban, 2016-ban, a Balaton-törvény módosításának aktív résztvevőjeként segítette elő, hogy szabad utat kapjanak s enyhébb szabályozási feltételeknek kelljen megfelelniük a part menti új beruházásoknak.

Ugyan nehezen követhető, hogy éppen milyen forrásokat címeznek meg a Balatonhoz kapcsolódó fejlesztésekre, de az biztos, hogy a 2016-ban elfogadott balatoni programban több mint 365 milliárd forint áll rendelkezésre 2020-ig. A támogatott stratégiai célok között szerepelnek a turisztikai fejlesztések, az egészséges Balaton-termékek, a vízminőség, a biztonság, a közúti, a vízi és a légi közlekedési infrastruktúra javítása, a terület- és humánerőforrás-fejlesztés, a járműpark, továbbá a turisztikai szolgáltatások modernizálása. Ebből a pénzből ötmilliárd forintot kizárólag a kempingek modernizációjára, infrastruktúrájuk fejlesztésére címeztek meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.