2018. június 4., hétfő

MINDEN TIZEDIK EURÓT VISSZAKÉRI AZ BRÜSSZEL: SZÁZMILLIÁRD FORINT UNIÓS TÁMOGATÁST BUKHATUNK

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2018.06.04.


Az Európai Bizottság az intézményrendszer vizsgálata után az uniós támogatások egy részének megvonását, 10 százalék átalánykorrekciót javasol: 100-150 milliárd forint lehet a büntetés.

Novemberben jártak Budapesten az Európai Bizottság auditorai, és mint akkor meg is írtuk, 1200 milliárd forint összértékű, közbeszerzést vizsgáltak meg nagyítóval a 2015 és 2017 közötti termésből. Úgy festett, nem vaktában választották a vizsgálni valót, akadt benne messziről bűzlő tanácsadói megbízás, a 34 kiválasztott projekt fele pedig olyan építési beruházás volt, amelynek a szerződéses ára rendre 20-70 százalékkal meghaladta a közbeszerzési felhívásban becsült értéket.

Ezekből a konkrét esetekből próbálták megállapítani, megfelelő-e az uniós támogatású projektek hazai közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre. Minden jel arra vallott, hogy a legrosszabb is megtörténhet, azaz a 2014-2020 közötti finanszírozási időszak összes uniós támogatásának a folyósítását felfüggesztheti a bizottság.

A napokban megérkezett az eredmény, és nem jobb az előzmények alapján vártnál az Európai Bizottság levele. A 24.hu brüsszeli forrása szerint:
- a teljes intézményrendszer közbeszerzési ellenőrzési rendszere hármas osztályzatot kapott a négyfokozatú skálán. Ez azt jelenti, hogy nagy hibákkal, éppen csak működik a rendszer.
- Az Európai Bizottság az uniós támogatások egy részének megvonását, 10 százalék átalánykorrekciót javasol.

Egytől négyig

Az unióban alkalmazott négyes skálán a legjobb az egyes osztályzat, Magyarország általában kettes fokozatot szokott kapni, ami azt jelenti, hogy a rendszer működik, csupán kisebb javítások szükségesek. A harmadik fokozat a rendszer súlyos hiányosságait, a négyes pedig már a működésképtelenséget jelenti. Kapott ennél már rosszabbat a magyar rendszer, igaz, csak egyszer, a 420 milliárd forintos víziközmű-beruházások és a hozzá kapcsolódó brutális tanácsadói közbeszerzések vizsgálata kapcsán. Azt állapították meg, hogy az irányítási és ellenőrzési rendszer „lényegében nem működik”, ezért négyes osztályzatot adtak. Sem a pályázatokat kiíró Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., sem a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztálya nem volt képes kiszűrni a súlyos közbeszerzési szabálytalanságokat, pedig az auditorok szerint 69 érvényes ajánlatból 62-t ki kellett volna zárni. Akkor az bizottság 25 százalékos korrekciót javasolt az addig megkötött szerződésekből, a bizottság levele után született kontraktusok pedig nem számíthattak egyetlen euró támogatásra sem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.