2018. június 12., kedd

MOST IS SOK HITELEST VERNEK ÁT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.12.


Kamatkedvezmények indokolatlan visszavonása, jogtalanul felszámított többletdíjak, aránytalan indokkal felmondott kölcsönszerződések – sorolja a felügyeleti hatóság a piacon általa tapasztalt anomáliákat. Különösen a zacikban verhetik át előszeretettel a pénzért ide fordulókat. A hitelezési tisztességgel kapcsolatban további vizsgálatok folynak.

Tavaly a tisztességi hitelezés elvárásnak (fair banki szabályok) jegyében a vizsgált 23 pénzügyi intézményből 21-nél állapított meg jogszabálysértést a felügyeleti hatóság. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb 16 vizsgálatot indított, amelyek eredménye idén a második félévben várható. A jegybank frissen kiadott Fogyasztóvédelmi jelentéséből kiderül, hogy úgy látják: a fogyasztók nem megfelelő tájékoztatása továbbra is kiemelt kockázatot jelent.

Tavaly a pénzpiaci, biztosítási és tőkepiaci intézményekhez összesen mintegy 366 ezer lakossági panasz érkezett. A lakossági szerződések száma az év végén 44 millióra rúgott.

A jelzálog hitelszerződésekben az eligazodást nyilvánvalóan nehezíti, hogy az ügyfeleknek papírok tömegét kell(ene) jól áttekintenie. Mint az MNB leírta: a piac meghatározó szereplői által átadott dokumentumok terjedelme megközelítette, illetve volt, ahol jelentősen meg is haladta a 200 oldalt. Azt a jegybank sem titkolja, hogy a dokumentációs teher meghatározó részét a jogszabályok által előírt tájékoztatási kötelezettség teszi ki. Ez egyelőre valamiféle saját farkába harapó kígyónak tűnik, hiszen a „félreértékesítés” (a nem megfelelő termék ügyfélre sózása) ellen a jogalkotók a minél alaposabb felvilágosítás módszerével harcolnának, de így mindenki szabályosan belefulladhat az információözönbe.

A jegybank büszkélkedik azzal, hogy amit saját hatáskörben megtehetett, azt megtette. A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, vagyis a pozitív adóslista) tájékoztatóját hétről két oldalra, a túlzott eladósodottság kockázatairól szóló tájékoztatót négy oldalról szintén két oldalra rövidítette. Az „optimalizált” dokumentumok pedig továbbra is tartalmaznak minden lényeges elemet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.