2018. június 21., csütörtök

ORBÁNI ÚTON TRUMP - MUTATJUK A KÖVETKEZMÉNYEKET

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.06.20.


Orbán Viktor számára nincs is nagyobb elégtétel, minthogy a világ vezető hatalmának feje láthatóan kéz a kézben halad vele az útján. Nacionalizmus, befelé fordulás, bevándorló-ellenesség. Ez a politikai nyíl egyenesen vezet az USA leszakadásához.

Bár a hőn áhított, személyes találkozó mindeddig nem jött össze a két elvtárs között, Orbánnak már az is bőséges elégtétel, hogy egyetlen európai vezetőként imádott Trumpja jól láthatóan épp azon az úton halad, amelyen ő is. (Tegyük hozzá: a hazai nyilvánosság és demokratikus közbeszéd leépítését épp amerikai pajtásától tanulta el a magyar miniszterelnök.) Trump állítólagos Amerika-imádata – amely zömmel zászlóölelgetésekben merül ki – kezdi megmutatni az eredményét.

Tekintsünk most el attól az egyszerű ténytől, hogy Trump valóban az az idióta, akinek elsőre is tűnt, és vegyük úgy, hogy minden törekvését képes valóra váltani. (Szerencsére ez egy erős hipotézis - még saját pártja is ellen dolgozik a legtöbb esetben, így az elnöknek marad a Twitter-kormányzás.)

Az amerikai elnök jelenleg - ha épp az észak-koreai diktátor körülrajongása mellett másra is marad ideje – meglévő szövetségeseit igyekszik elmarni maga mellől. Az állítólag az USA érdekét szolgáló gazdasági patriotizmus, egyszerűbben: a megkezdett vámháború eredményét nem különösebben nehéz megjósolni. Ha Trump büntetővámokat vet ki például Kínára, akkor Kína nem fog habozni büntetővámokat kivetni az USA-ra. A sor persze folytatható: Kanada, Japán, az EU tagállamai – mindre ugyan ez a sors vár. Ahogy részükről is Amerikára.

Mi lesz ennek az eredménye? Trump beváltja a gazdasági patriotizmusra vonatkozó ígéretét. Németország elveszti – de legalábbis nagyrészt elveszti – legfontosabb autópiacát. (Ennek a levét Berlin mellett Magyarország fogja csak igazán meginni: sem győri Audikat, sem kecskeméti Mercedeseket nem vásárolnak majd a tengeren túl.) A gépkocsik iránti igény nem csökken az USA-ban, így joggal reméli az elnök, hogy a hazai gyártás erősödik majd fel. Csakhogy:

– ha az USA-ban nem lehet majd külföldi autót venni elérhető áron, akkor ugyan ez vár az amerikai kocsikra a világ más részein,

– a piacvesztés áremelkedést eredményez odahaza,

– a vámháború miatt Kína, a világ legnagyobb alumínium-exportőre kétszer is meggondolja, hova szállítsa a nyersanyagot,

– az amerikai autógyárak pedig leállnak a kínai beszállítóik nélkül.

Sok sikert, Mr. Trump...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.