2018. június 3., vasárnap

SPANYOLORSZÁG MÁR NEM KÖVETKEZMÉNYEK NÉLKÜLI ORSZÁG: MEGBUKOTT A KORRUPT JOBBOLDALI KORMÁNY

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: DOBSI VIKTÓRIA
2019.06.01.


Teljesen váratlanul győzött az összefogás a rendkívül tagolt spanyol parlamentben: péntek délelőtt a madridi Kongresszusban 8 párt képviselői szavazták meg a konzervatív kormány leváltását célzó bizalmatlansági indítványt. A negyven éves demokrácia legkorruptabbnak bizonyult formációja távozik a hatalomból, csaknem 7 év után, miután a korrupciós ügyek és súlyos politikai hibái egyszerre okozzák vesztét.

Pénteken délelőtt a madridi parlament alsóházának 180 képviselője megszavazta a szocialista párt (Partido Socialista Obrero Español, PSOE) bizalmatlansági indítványát, ami a jelenlegi jobboldali kormány leváltásán túl, automatikusan az azt beterjesztő Pedro Sánchez főtitkárt teszi miniszterelnökké. Sánchez néhány napon belül be is jelentheti kormánya összetételét – ez volt 1978 óta a legforróbb váltás az ország élén, egyben az első sikeres bizalmatlansági indítvány is.

A legérdekesebb az egészben talán az, hogy néhány napja még maguk a főszereplők sem hittek abban, hogy mindez megvalósulhat: úgy tűnik, a büntetlenség és a politikai hibák következmények nélkül maradása már robbanthatatlan hagyománynak tűnt az országban.

Mariano Rajoy vesztét végül az évtized korrupciós botránya, a Gürtel okozta, és első körben a rendvédelmi szervek kitartó munkája, amellyel az első feljelentések nyomán 2007-től feltárták a Néppárt (Partido Popular, PP) által vezetett önkormányzatokat 1999-től behálózó bűnszövetkezet működését.

Az elsősorban 3 régióban: Valencia mellett Madridban és a Baleár-szigeteken prosperáló biznisz révén vállalatok jutottak manipulált közbeszerzésekhez, a korrupt politikusoknak és magának a pártnak juttatott ajándékokért és pénzbeli adományokért cserébe. Túl az egyes helyi hálózatokon, ezekből az adományokból üzemelt a párt „B kasszája” is, amelynek létére 2013-ban derült fény: ebből a vezetők kaptak feketén rendszeres kifizetéseket.

A nagyközönség 2009-től, a sajtó feltáró munkájának következtében értesült az ügy részleteiről, amiben főképp az El País napilap járt az élen. A PP a kezdetektől mindet megtett a Gürtel eltussolása érdekében, és a számos bizonyíték ellenére a legelképesztőbb hazugságokat találták ki éveken át, az „ellenük szőtt összeesküvésről”, és az „általuk feltárt botrányról”, amihez lényegében semmi közük.

Nemcsak bizonyítékokat semmisítettek meg, de vélhetően a Gürtelben indított nyomozás miatt távolíttatták el hivatalából, a konzervatív többségű bírói kar közreműködésével az ország egyik sztárbíráját, Baltasar Garzónt is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.