2018. június 26., kedd

STRASBOURGI INTŐ ORBÁNNAK, AMIT AZ MEGINT KÉZLEGYINTÉSSEL INTÉZ EL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.06.26.


- A toryk elutasították, az Európai Néppártból viszont sokan megszavazták, hogy induljon jogállami eljárás az Orbán-kabinet ellen.

-Trump legfőbb ideológiai eszmetársa Európában: Orbán Viktor.
-
Migrációügyben Szíjjártó ismét felmondta a leckét, de a no go-zónákról ezúttal valahogy megfeledkezett.
Guardian

Nem valószínű, hogy az EU megvonná a tagsági jogokat Magyarországtól, de mindenképpen jelképes lépés, hogy az Európai Parlament illetékes bizottsága a jogállam megszegése miatt példátlan módon megszavazta az eljárás megindítását az Orbán-kormány ellen. Ugyanakkor a döntés kesztyűt dob a legerősebb EP-frakciónak, az Európai Néppártnak, amelyet azzal vádolnak, hogy legitimálja a magyar politikust, miután nem zárja ki tagjai sorából a Fideszt. Josef Weidenholzer az osztrák szociáldemokraták képviseletében kifejtette, hogy az uniónak cselekednie kell, mert Magyarország immár csupán látszat demokrácia.

A most elfogadott jelentéstervezet 12 pontban foglalja össze a magyar jogállam lebontásával kapcsolatos aggályokat, bár még azelőtt készült, hogy az Országgyűlés megszavazta a civilellenes törvényt. Ugyanakkor nagy botrányt keltett, hogy a brit konzervatívok képviselője tegnap a szankciók ellen voksolt. Egy holland liberális politikus azt mondta, hogy a toryk lábbal tapodnak a saját örökségükön, hiszen az orbáni tekintélyelvűség mellé álltak, és most mondanak igazából búcsút az európai értékeknek.

Die Presse

1. Az osztrák konzervatívok két EP-képviselője is amellett van, hogy meg kell kezdeni Magyarország ellen az eljárást a 7-es paragrafus alapján. Az ÖVP strasbourgi csoportjának vezetője, Karas úgy nyilatkozott, hogy a demokrácia, a hatalommegosztás és az alapjogok elemi játékszabályai forognak kockán. Márpedig az értékek, illetve a jogállam esetében egy kereszténydemokrata néppárt nem lehet semleges. A Bel- és Igazságügyi Bizottság elé terjesztett jelentés pedig konkrét példákkal indokolja, hogy miért kell megtenni ezt a lépést. A lap emlékeztet arra, hogy Szíjjártó Péter ugyanebben a testületben nagyjából két hónapja hazugsággyűjteménynek titulálta a Judith Sargentini által készített helyzetfelmérést, amely szerint Magyarországon komoly veszélyben van a demokrácia és a jogállam.

2. Minél inkább közelednek az európai választások, annál inkább láthatóvá válnak a repedések a Fidesz tagsága ügyében az Európai Néppárton belül. Főleg a nyugati és északi államokból sok képviselőnek nem tetszik Orbán Viktor tekintélyelvű irányvonala és attól tartanak, hogy a szavazópolgárok jövőre az urnáknál fejezik ki hasonló ellenérzéseiket. Az Európai Parlament mindenesetre fokozza a nyomást Magyarországra, hogy adjon számot arról, amit művel. De kellemetlen helyzetbe kerül a Bizottság is, amely visszariadt a szóban forgó szankciótól. A tegnap jóváhagyott dokumentumot ősszel terjesztik az EP plénuma elé, ám Budapestnek nemigen kell tartania a szavazati jog befagyasztásától, mert Lengyelország várhatóan vétózni fog, ha odáig jutnak a dolgok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.