2018. június 12., kedd

SZOKÁSOS IDŐ - SZAKADÉK TÉR - NAPLÓ A MÁSVILÁGBÓL (3.)

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SÁNDOR IVÁN
2018.06.08.


..Annak, aki járt Szabolcsban, aki olvasta a harmincas évek falukutatóinak írásait, akinek a felmenői a hajdani tanyasi-falusi világban éltek, nem mondanak újdonságot emlékeim, tapasztalataim.

A szegénység sokak számára évszázados létmód. Mindig vele járt a kiszolgáltatottság, a félelem a holnaptól, az alulra szorítottak kényszerű függése a mindenkori hatalomtól, az alárendeltség örökös tudata. A kitörés kivételes. Dózsa György régen volt. Felismerésemet minderről nem csak fiatalon szereztem, amikor jártam ebben az életvilágban, akkor is, amikor évtizedekkel ezelőtt Illyés Gyula könyvében, a Puszták népében azt olvastam, hogy a harmincas évek közepén találkozott egyetlen parasztemberrel, aki már „vissza mert ütni a csendőrnek”. Mikor Móricz Zsigmond elolvasta Féja Géza Viharsarokját, írta: „...egy órai olvasás után azon kaptam magam, hogy ég az arcom... a szégyen égett az arcomon, a szégyen, hogy ez lehetséges...”

1946-tól a NÉKOSZ mozgalom időlegesen lebontott néhány akadályt a vidéki fiatalság érvényesülése érdekében. Nagy nemzedék indult útnak. Sokukból jó szakember lett, neves tudósok-alkotók is kerültek ki közülük. Aztán a mozgalmat a Rákosi-korszak elfojtotta. Éveinkben a fiatalok újra elvándorolnának, ki hová tud. Vannak, akik a bizonytalanságba. A helyben maradók zömét a szüleik-nagyszüleik létmódját örökölve azok az idők is nyomják, amelyekről Bibó István azt írta, hogy a két világháború között a nácizmusnak a magyar közéletet eltorzító hatását a lakosság nagy része elfogadta. Szótlanul, néha résztvevően, sokszor helyesléssel követte az Auschwitzba indítottak összegyűjtését, a vonatok indítását. Nem egy helyen a haláltáborokból visszatérteket is gyűlölködéssel fogadta. Aztán a későbbiekben az általános mentalitáshoz hozzájárult a bolsevizmusnak a közéletet ugyancsak eltorzító hatása, függetlenül attól, hogy azt viszont a lakosság nagy része nem fogadta el.

Mindez a talaja annak, hogy a mai kormányzat olyan hatásosan tudja érvényesíteni mindent elárasztó sajtóján keresztül is uralmi törekvéseit vidéken. A koholt félelem ellen a látszatbiztonságot nyújtó offenzíváját, embernek emberrel való szembeállítását.

Mindennek figyelembevételével tekinthető ma a vidék Magyarországán a communitasnak mint szabad közösségnek a lehetősége illúziónak...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.