2018. július 27., péntek

A BELVÁROSI FÁK 80 SZÁZALÉKÁT KI KELLENE VÁGNI

INDEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2018.07.27.


A Budapest belvárosi fák nagy részének meg vannak számlálva a napjai. Autók döntik ki őket, közműcégek szabdalják gyökereiket, kevés napfényt, vizet, annál több kutyahúgyot kapnak. A szűk, sötétebb utcákban kúszónövények válthatják a fákat. Interjú Szaller Vilmossal, a Főkert faállomány-szakértőjével.

Egyre több a komoly „faügyi konfliktus” a kertészek és a lakosság között Budapesten. Ahogy kivonulnak a terepre, a környékbeliek már facsonkítást, fagyilkost kiáltanak. Miért van ez?

Ez szerintem egyrészt néha a szenzációhajhász sajtó felelőssége is...

Mi már csak a konfliktusra érünk oda.

...másrészt mióta városi faápolás létezik, sokkal drasztikusabb beavatkozások is voltak. Tudok olyan képet mutatni, amin a Bem rakparton négy méter magasságig vissza vannak vágva a gesztenyék az ötvenes években. A háború lövedékei össze-vissza szaggatták őket, veszélyesek voltak, az akkori technológiának megfelelően vissza kellett vágni őket. Most is ugyanaz a legfőbb szempont, a fákat úgy kell fenntartanunk, hogy biztonságosak legyenek. Hiszen, ha bármi történik, ha kidől, letörik, bármi kárt okoz, akkor mi, kezelők vagyunk a felelősek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.