2018. július 16., hétfő

A FRANCIÁK ÉS A HORVÁTOK HÜLYÉT CSINÁLTAK A FUTBALLVÉBÉN A MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁBÓL

QUBIT
Szerző: QUBIT:HU
2018.07.16.


A legújabb technológiai megoldásokat mozgósította a Goldman Sachs, a világ egyik legnagyobb befektetési bankja és pénzügyi tanácsadója, hogy megtippelje a 2018-as futball-vb eredményeit: adatokat bányászott a csapatokról és a játékosokról, mesterséges intelligenciával jósoltatta meg a meccseken elért pontszámot befolyásoló tényezőket, és a bajnokság egymillióféle alakulási lehetőségét szimulálta. A modellt még frissítették is, miközben zajlott a vébé, mégis újra és újra tévedett.

Mint sok amatőr sportfogadó vagy a Dortmundi és a Müncheni Műszaki Egyetem és a Ghenti Egyetem statisztikusai, a befektetési bank tudományos tippmódszere is arra jutott, hogy az oroszországi futballvébén brazil-német döntő lesz, a francia-horvát zárómeccs lehetősége a fasorban sem volt.

Míg Tom Pair, az Upper Left Opportunites Fund alapítója szerint ijesztő, hogy a nagy pénzügyi cégek ugyanezekre a módszerekre alapozzák piaci jóslataikat is, a Bloomberg szerzője azért árnyalja a képet. A múltbeli adatok nem mindig alapozzák meg a jövőt, és a Goldman Sachs sem javasolja ügyfeleinek, hogy kizárólag statisztikai modellek alapján hozzák meg befektetési döntéseiket.

Ráadásul a bank modellje csak valószínűséget számolt, és egyik csapatnak sem adott 18,5 százalékosnál jobb esélyt a győzelemre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.