2018. július 17., kedd

A HANGOSKÖNYVEK ERŐSEBB ÉRZELMI HATÁST VÁLTANAK KI A FILMEKNÉL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2018.07.17.


Világszerte növekszik a hangoskönyvek kedvelőinek tábora, mert sokan úgy érzik: érzelmileg nagyon hatással van rájuk, mintha ők maguk olvasnák. Jobban átélik a hallottakat, különösen akkor, ha a felolvasó erre rátermett ember, főleg, ha ismert színész, aki megfelelő hanghordozással, hangsúlyozással képes a szöveget, a párbeszédeket élővé tenni.

Sok nő jött rá arra, hogy a könyvhallgatás nagyon kellemes házimunka végzése közben, feloldja annak egyhangúságát. És színesebbé tehet egy hosszú autóutat is.

Erre a jelenségre már a tudománynak is van magyarázata.

Az Amazon hangoskönyv-alkalmazása, az Audible megbízására a londoni University College pszichológusai egy kísérletet végeztek el. 102, 18 és 55 év közötti embert kértek meg, hogy hallgasson meg részleteket a legkülönbözőbb műfajú könyvekből, a sci-fitől a krimin át a klasszikusokig. Közben mérték a pulzusukat, a hőmérsékletüket, a bőrük vezetőképességét. Majd ugyanezt tették film- és tv-s jelenetekkel, hogy összevessék hatásukat.

Az eredmények világosan kimutatták, hogy a felolvasásnak nagyobb érzelmi hatása volt. A műszereken kíül a résztvevők maguk is így értékelték. Ez talán annak is köszönhető, hogy egy történet hallgatása jobban megmozgatja a képzeletet, mint a készen kapott képek, filmek nézése. A hangoskönyv hallgatása közben ugyanis az agyban vizualizálni kell a történetet, míg a filmképek nézése önmagában passzív folyamat.

A kísérlet valójában arra adott választ, hogy miért szeretnek a gyerekek mesét hallgatni, és miért volt nagy becsülete számos kultúrában a mesemondónak, akit felnőttek és gyerekek körülültek a tűz körül, vagy egy ősfa tövében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.