2018. július 23., hétfő

A HATALOM BIRTOKOSAIN KÍVÜL NINCS EMBER, AKINEK NE ÁRTANA A PÉNZÜNKBŐL MŰKÖDTETETT RASSZIZMUS

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD  ISTVÁN
2018.07.22.


Magyarországon egyre ritkábban beszélünk a rasszizmusról. No nem azért, mert nem lenne riasztó mértékű rasszizmus a magyar közéletben. Nem szokás rasszizmusról beszélni, mert a közhiedelem úgy tartja, nem érdekel ez senkit, meg alapvetően amúgy is a többség egyetért a rasszista kijelentésekkel vagy cselekedetekkel.

Túl azon, hogy ez a vélekedés hamis, ahhoz is hozzájárul, hogy a rasszizmus a társadalom normális részévé váljon.

Így fordulhat elő, hogy az adóforintjainkból fenntartott közmédia nettó rasszista riportot közölhet a szombat esti híradójában (a felvétel időközben eltűnt az internetes archívumból). A célpont ezúttal (újra) az LMP egyik tanácsadója, az afgán származású magyar, Janan Mirwais. A riportnak amúgy nulla aktualitása van, egy januári hvg.hu-nak adott nyilatkozatát veszik elő a négy éves kora óta Magyarországon élő jogásznak.

Az egész riportban sorjáznak az abszurd kijelentések, gyanúsként van beállítva, hogy Mirwais részt vesz az LMP sajtótájékoztatóin (wow!), és az az állítás is elhangzik, hogy nem minden LMP tag van tisztában azzal, mik is a tanácsadó pontos feladatai. Ez is gyanús, ugyebár, hiszen bizonyára a közmédia riporterei is száz százalékkal tisztában vannak, kik dolgoznak a pénzügyi osztályon, és mi a konkrét feladatköre egy-egy HR-esnek. Szóval fölöttébb gyanús na, biztos valami sötét terv húzódik a háttérben.
De maga a riport alapfeltevése a legsúlyosabb: miért releváns az, hogy a párt egy bevándorló hátterű magyart foglalkoztat tanácsadóként. Ez miért szorul magyarázatra?

Ez csak akkor lesz problémás, ha a háttérben az az alapfeltevés, hogy „bűn” nem „fajmagyarnak” lenni, és afgán származásúnak lenni alapvetően problematikussá tesz egy embert.

Ez ugyanis a nettó rasszizmus. Azt feltételezni, hogy születése folytán valakivel automatikusan „baj van”. Hogy egy roma automatikusan munkakerülő és tolvaj, egy afgán pedig automatikusan terrorista. Erre még azzal is ráerősít az M1, hogy a riport végén beidézi a dzsihádista terrorizmus európai áldozatainak számait, és ezzel implicite meg is teremti a kapcsolatot Mirwais személye és a terrorizmus között.

Egy olyan kapcsolatot sejtet, amely amúgy nem létezik. Mirwaisnak ugyanis semmi kapcsolata nincs semmilyen terrorcselekménnyel, és csak annyira osztozik a szörnyű gyilkosságok miatti felelősségben, mint amennyire én felelős vagyok Natascha Kampusch elrablásáért vagy Breivik tömeggyilkosságáért: semennyire.

Az világos, hogy mi a célja a közmédiának és az őt kézivezérlő Fidesznek az ilyen rasszista őrülettel: szétpánikoltatni a társadalmat és általa betonozni tovább Orbán Viktor hatalmát. Csakhogy az ilyen felülről vezérelt rasszizmusnak vannak „mellékhatásai” is.

Emiatt ugyanis teljesen ártatlan emberek kerülnek veszélybe. Legyen szó Janan Mirwaisról vagy a nyílt utcán betámadott, „migránsnak” vélt külföldiekről, a rasszizmusnak mindig vannak hús-vér áldozatai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.