2018. július 23., hétfő

A KARIBI ÁLOM ÁRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Kriszta
2018.07.23.


Szerintem a legtöbb emberben él a „napsütés, tengerpart, pálmafák” romantikus ábrándkép, a legtöbben álmodoztunk már arról, milyen jó lenne ilyen helyen élni. Ami biztosan így van, de mint mindennek, ennek is ára van. Hogy milyen ára – erről szól Kriszta írása, aki összeszedte a legérdekesebb árakat és tudnivalókat, valamint küldött fotókat. (Bemutatkozó posztját itt olvashatja el, aki kihagyta volna.)

„Sokak fejében biztosan megfordul, hogy külföldön kolbászból van még a kerítés is. A Karib-szigetek említésekor pedig bizonyára sok mindenki szeme előtt az a kép lebeg, hogy itt biztosan a tengerparton koktélozunk a pálmafák árnyékában minden nap.

Nos, a lehetőség gyakran adott, de sajnos nem teljesen így van. :) Itt is keményen meg kell dolgozni a betevőért, hiszen az árak magasabbak még a francia átlagnál is, mivel szinte mindent importálni kell Franciaországból.

Ahogy hallottam, sok szigetlakó Párizsban szerzi be például a naptejet, a kozmetikumokat vagy a ruhákat, cipőket, mert itt drágább és nincs is akkora választék.

A nettó (!) minimálbér itt majdnem 1200 EUR (kb. 390.000 Ft) és tőlünk eltérően itt az állami alkalmazottakat, a tanárokat például jól megfizetik.

Ha valakit például Franciaországból ide küldenek dolgozni valami oknál fogva, az általában magasabb bért kap, hogy a magasabb árak miatt ne kerüljön hátrányos helyzetbe, ezért sokan szeretnének itt munkát vállalni, ami alapvetően nem könnyű.

Szállásárak

Egy egyszerű, kisebb lakást kb. 100.000 EUR-tól lehet venni, a határ pedig a csillagos ég. A szállás turistaként alapvetően ugyanannyi, mint Európa nagyobb városaiban, vagy talán kicsivel olykor drágább, mint Franciaországban, de nagy az árakban a különbség a szezontól és az elhelyezkedéstől függően.

Olykor, például főszezon előtt vagy után ki lehet fogni remek ajánlatokat a neten. Hostelben, panzióban kb. 30 EUR-tól, hotelben 50 EUR körültől kezdődnek az árak/fő/éj.

Az egyik legszebb 4*-os hotelben (Hotel La Toubana) például most augusztusban 11 éjszaka 2 főnek 1 millió Ft-ba kerül, vagyis 45.000 Ft/fő/éj-be kerül a kevesebb, mint 2 hetes pancsikolás és akkor az ottani ételek és italok árairól még szót sem ejtettünk.

Ha hosszabb távra bérelünk lakást, az lényegesen olcsóbb lehet, de nagyon sok függ a lakás felszereltségétől, állagától és hogy hol található. Le Gosier és Sainte-Anne a legfelkapottabb, legdrágább, Pointe-a-Pitre környéke a legolcsóbb.

Havi 500-600 EUR-tól már lehet egy kis lakást bérelni, szobát pedig kicsivel olcsóbban. Egyik ismerősöm például Lamentin város egy eldugott utcájában 700 EUR-ért bérelt egy 3 szobás nagy házat, igaz totál üresen adták ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.