2018. július 7., szombat

A MEGVÉDETT EURÓPA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2018.07.06.


Az Európai Tanács június 28-i találkozóján új migrációs politikáról döntöttek. Az eseményre hazánkban is sokféleképpen reagáltak, de a két tipikus vélemény a következő volt: 1. Orbán győzött, 2. Orbán győzött.

Egy kicsit bővebben: kormánypárti vélemény szerint Európa belátta, hogy Orbánnak volt igaza, a buta Nyugat észhez tért, győztünk! Ellenzéki vélemény szerint Európa feladta baloldali és liberális értékeit; így Orbánnak lett igaza, megmételyezte a művelt Nyugatot, vesztettünk!

A valóság sem ez, sem az. A magyar miniszterelnöknek ebben a játszmában nem osztottak lapot, úgyhogy nem ő győzött. Ettől persze nyugodtan mondhat akármit, csak az nem oszt, nem szoroz. Ami minket közelebbről érdekel: a liberális demokrácia (másképpen a szabadság) magyarországi esélyein legföljebb akkor változtat a brüsszeli csúcs eredménye, ha ellenzékben is kellően sokan feltételezik, hogy itt a liberalizmus és a demokrácia szenvedett vereséget, és ehhez elég volt a magyar miniszterelnök mágikus gonoszsága, tehát a helyzet reménytelen.

Miről állapodtak meg a brüsszeli csúcson? A teljes lista hosszú, de néhány a legfontosabb tételek közül: visszaszorítják az illegális migrációt, különös tekintettel a Földközi-tenger nyugati térségére, a forrás-, tranzit- és célországok együttműködésével. Küzdenek az embercsempészet ellen. A tengerből kimentetteket „regionális kihajózási platformokon” helyezik el – létesítésüket az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatala és a Nemzetközi Migrációs Szervezet javasolta –, ahol gyorsan és biztonságosan megkülönböztetik a (politikai okból) menedékkérőket a gazdasági menekültektől. Akik bejutnak az unióba, a tagállamok területén önkéntes alapon létesített „ellenőrzött központokba” kerülnek. Ahol is (vagy már az unió külső határain) kiszűrik az „irreguláris migránsokat”, és hazaszállítják őket. A terv szerint a már itt lévőket visszaküldenék azokba a tagországokba, ahol először vettek tőlük ujjlenyomatot. (Ez nagyon kellemetlenül érintené Magyarországot, ahol 2015 nyarán az európai együttműködés főleg a futószalagszerű ujjlenyomat-felvételben, majd a továbbhajszolásban merült ki. Orbán, amíg világ a világ, nem is hagyná. De persze főleg Görög-, Olasz- és Spanyolországra róna terheket. Ezért is fontos, hogy Merkel gyorsan megállapodott a visszaküldésről a görög és a spanyol kormánnyal. Az olaszokat még meglátjuk.) A következő hosszú távú EU-költségvetésből megfelelő összegeket különítenek el „külső migrációkezelési létesítményre”, ne szépítsük, Európán kívüli táborokra.

A magyarországi művelt ellenzéki politizáló közönség szemével nézve ez nagyjából az, amit Orbán akar: ne legyen kvóta, ne támogassák az illegális bevándorlást, a Délről jötteket küldjék vissza a saját országaikba és így tovább. Csak hát attól, hogy Orbán mondja, és ahogyan mondja, mindezek még valóságos gondok és veszélyek. Az illegális bevándorlás sohasem lesz legális. Létezik embercsempészet, éspedig rémületes méretekben. Vannak civilszervezetek, amelyek együttműködnek az embercsempészekkel, támogatják vagy ösztönzik a törvénytelen vándorlást. (Persze nem Soros hadai, mint a magyar kormánypropagandában; erről még néhány szót később.) Ha a gazdasági bevándorlás nem törvényes, azt sem törvényessé, sem gazdaságilag és politikailag kezelhetővé nem teszi, hogy a letelepedést kérelmezők egyénenként a hazájukban uralkodó tűrhetetlen politikai vagy háborús viszonyokra hivatkoznak. A kvótarendszer egy pánikhelyzetben hozott életszerűtlen döntés volt, ugyanúgy, mint az, hogy a magukat szíriainak mondó menekültekkel – és csak velük – kivételt tettek a dublini szabály alól. A pánik gerjesztésében Orbánnak fontos szerepe volt; a mostani csúcson nem történt más, mint hogy az európai vezetők, Merkelékkel az élen, visszakoztak a 2015-ös hibás döntésektől. A liberális demokrácia mára csakugyan válságba került, és most a hívei, régi tévedéseiktől elszakadva, megteszik a megmentéséért, amit tehetnek. Lehet, hogy csak átmenetileg sikerül, de most ők győztek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.