2018. július 29., vasárnap

A TÍZ LEGKERESETTEBB FOGLALKOZÁS KANADÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.07.29.


Ha valaki Kanadába vágyna, jól teszi, ha felkészül egy meglehetősen hosszadalmas menetre. Mielőtt azonban belevágna, nem árt tudni, hogy a foglalkozása hiányszakma-e az országban. Emellett elkalandozunk a holland nyárba és részt veszünk egy Srí Lankán tartott falusi esküvőn.

Kezdjük Kanadában, Tucano írt gyakorlati útmutató arról, hogyan találhatjuk meg a munkánkat, végzettségünk a kanadai foglalkozások listáján, hogy kiderüljön, mekkora eséllyel indulhatunk neki az észak-amerikai országnak.


„Már a bevándorlás során is kulcsfontosságú a képzettséged és szakmai múltad, illetve hogy mi a foglalkozásod besorolása Kanadában. Nem véletlenül írtam a szakmai múltat, a legjobb az, ha a végzettségednek megfelelő szakmádat már 10 éve gyakorlod, ebből lehetőleg párat Kanadában, legyél fiatalon sokdiplomás és persze nem árt, ha anyanyelvi szintű az angol és francia nyelvtudásod.

Persze, a tréfát félretéve, Kanada kifejezetten keresi a hiányszakmákat betölteni tudó külföldieket és a hiányszakmákból sok van, és rengeteg a fizikai vagy technikai végzettséget igénylő, illetve a menedzseri poszt is. (...)

Természetesen bizonyos munkák jobban kellenek, mint mások, tehát a hiányszakmákon vagy nevezhetjük bevándorlásra feljogosító szakmáknak, szóval ezeken belül is vannak olyan munkák vagy tevékenységek, amelyeket külön kiemelnek.

Például, amikor ellenőrzöd, hogy beférsz-e az Express Entry kereteibe, egyből előkerül a kérdés, hogy van-e tapasztalatod a következő munkakörökben (ha kanadai, akkor még jobb).

Ha nincs, attól még ne aggódj, van még vagy százféle hiányszakma Kanadában, csak ezek vannak a kiemeltek közül még jobban kiemelve:

- ipari, villamos és építőipari szakmák (NOC kódok, amelyek 72-vel kezdődnek)

- karbantartás és berendezések üzemeltetése (NOC kódok, amelyek 73-al kezdődnek)

- a természeti erőforrásokban, a mezőgazdaságban és a kapcsolódó termelésben dolgozó felügyelők és technikai munkahelyek (NOC kódok, amelyek 82-ben kezdődnek)

- feldolgozó, gyártási és közüzemi felügyelők és központi vezérlők (NOC kódok, amelyek 92-el kezdődnek)

- szakácsok és szakácsok vagy (a 632-vel kezdődő NOC kódok)

- hentesek és pékek (NOC kódok, amelyek 633-al kezdődnek)

Mi az a kanadai NOC kód?

A kanadai NOC szám a Nemzeti Foglalkozási Besorolási kód (National Occupational Classification). Ez alapján tudod kikeresni foglalkozásodat, végzettségedet és annak értékét a bevándorlási folyamat során.

Legutóbb 2016-ban frissítették a rendszert, tehát te a NOC 2016-ot fogod böngészni, hogy hiányszakma-e a foglalkozásod, azaz feljogosít-e a kanadai bevándorlásra, de legalábbis könnyen találhatsz-e munkát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.