2018. július 11., szerda

ÁLLAMI VÁLLALATOK ÜZLETELNEK A TAVALYI ÉV FIATAL VÁLLALKOZÓJÁVAL, PEDIG CSALÁS MIATT NYOMOZNAK EGY HOZZÁ KÖTHETŐ CÉG UTÁN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2018.07.11.


Úgy választották meg tavaly az év fiatal vállalkozójának Suppan Mártont, hogy egy hozzá köthető cég tulajdonosai ellen piacfelügyeleti eljárások során súlyos büntetéseket rótt ki, sőt feljelentést is tett a Magyar Nemzeti Bank. A rendőrség jelentős kárt okozó csalás miatt nyomoz az ügyben. Eközben Suppan új vállalkozásai közben egymás után nyerik el az állami megbízásokat, például a Szerencsejáték Zrt.-nél és a Magyar Villamos Műveknél is.

Az Országos Fiatal Vállalkozói Díjjal tüntették ki 2017. novemberében a fintech (pénzügy-technológiai) területen terjeszkedő, digitális bankrendszert építő, a Peak Financial Services révén prepaid kártya-rendszereket szolgáltató 27 éves üzletembert, Suppan Mártont.

Ekkor a Budapesti Rendőr-főkapitányság már javában nyomozott az USA-beli székhelyű IDW Consulting LLC magyarországi tevékenységével kapcsolatban, többek között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feljelentése alapján.

A díj elnyerése és a büntetőeljárás ott kapcsolódik össze, hogy Suppan Márton – az Opten céginformációs rendszer adatai alapján – az offshore bejegyzésű IDW Consulting LLC kézbesítési megbízottja volt. Ez a cég tulajdonolta – a szintén az USA-ban bejegyzett MNG International Investments INC-vel és Suppan Boldizsárral közösen – a 2015-ben kényszertörléssel megszűnt IDW Consulting Kft.-t (későbbi nevén wlobber.com Kft.-t).

Az MNB a tavalyi év elején tette közzé, hogy összesen 258 millió forint piacfelügyeleti bírságot rótt ki az IDW Consulting LLC-re és a Goldstein Brokers Ltd-re visszafizetendő pénzeszközök engedély nélküli gyűjtése miatt. Továbbá 39 millió forint megfizetésére kötelezte a Goldstein Equitas-t, mivel a társaság jogosulatlanul nyújtott befektetési szolgáltatást ügyfelei számára. Az MNB-határozatban szerepel az is, hogy

„Az IDW Consulting – értékpapírnak nem minősülő – úgynevezett „Peak unit” értékesítésével valósította meg az engedély nélküli szolgáltatást, a Goldstein Brokers pedig pénzügyi eszközökbe történő befektetés céljából vett át ügyfélpénzeket, anélkül, hogy ténylegesen bármiféle tőkepiaci kereskedést folytatott volna.”

A jegybank által megtett rendőrségi feljelentéssel kapcsolatban az Átlátszó megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK). A testület részéről azt közölték, hogy jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a III. kerületi Rendőrkapitányság.

A BRFK tájékoztatásából kiderült az is, hogy a nyomozást több sértett feljelentése alapján, 2016. márciusában rendelték el, hogy megállapítsák, terhel-e valakit büntetőjogi felelősség. A nyomozás határideje 2018. október 11., amely meghosszabbítható. A rendőrség válasza kitért arra is, hogy „az ön által említett MNB határozat kiadásakor a nyomozás már folyamatban volt.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.