2018. július 19., csütörtök

ANGLIAI ÉLET AZ ALAPOKTÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / József
2018.07.19.


Angliában (meg nyilván máshol is) a külföldi élet sok határátkelő számára az ügynökségi munkánál kezdődik. Így volt ez Józseffel is, aki még 2010-ben költözött a szigetországba, először egyedül, majd ment utána a felesége is. Posztjából kiderül a kezdeti nehézségeken (és jó pár tanácson) túl az is, hogy vajon miről érdemes és miről nem beszélgetni az otthon maradottakkal. Az utolsó mondat pedig különösen erős.

„Azért ragadtam billentyűt, mert a blog eddigi cikkeiből hiányolom az olyan írást, amelyik egy külföldi munka vagy kitelepülés esetén az alapokat mutatja meg.

Mindenki azt olvashatja, hogy kimentem Londonba, majd szállást és munkát kerestem, majd dolgozni kezdtem. Egy olyan embernek, akinek nincs előre leszervezett állása, szállása, diplomája, komoly angoltudása, pont ezek az első napok a nehezek. Ebben szeretnék praktikus tanácsokat adni, a saját példámat felhasználva.

Az indulás

2010 elején, 46 évesen vágtam neki a világnak, Angliának. A család maradt egyelőre, a nejem a tervek szerint fél év alatt lezárja az otthoni ügyeket, a fiam leérettségizik, a lányom meg felmond, és akkor jönnek majd utánam, ha én már megragadtam, s ők is felkészültek.

A lökést a váltásra az otthoni viszonyok romlása és egy már kijött régi barátom adta, aki mindent objektíven elmondott az itteni életről. Döntöttünk és egy sporttáskával, 800 font költőpénzzel elindultam.

Az angolom gyenge volt, csupán az önképzésemnek (soha nem tanultam a nyelvet iskolában, én még az oroszok időszakban jártam oda) és a számítógép használat során megragadt szavakat tudtam. Soha nem dolgoztam gyárban addig, de reméltem, hogy beleszokok.

A kiutazás kocsival történt, az a barátom éppen otthon járt, vele jöttem ki, és ők adtak nekem szobát az első időszakban, persze pénzért. Jegyezzük meg: az üzemanyag, a gáz, áram, a kaja itt is pénz, soha ne élősködjünk senkin, még a barátokon sem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.