2018. július 20., péntek

AQUAPARK ÉS KASZINÓ IS ÉPÜLT VOLNA A NEMZETI SZÍNHÁZ MELLÉ - A HÉV-ET SEM KELLENE MÁR LÁTNI. MILLENNIUMI VÁROSKÖZPONT-TERVEK EGYKOR ÉS MA

INDEX / URBANISTA BLOG
Szerző: ZUBRECZKIDÁVID
2018.07.19.


A körönd nem valami gyakori közterületnév. Én sokáig azt sem tudtam, hogy a Kodályon kívül van még ilyen Budapesten. Pedig van. Például a Gregersen körönd, amiről szerintem elég kevesen hallottak, pedig simán lehet, hogy már át is mentek rajta, csak épp nem vették észre. Olyan épületek vannak mellette, mint a Müpa, meg a Nemzeti Színház. Rajzolt térképen, sőt még légi fotón is gyönyörűen kerekedik, de a helyszínre érve nyomát sem találjuk. Csak egy csonka körforgalmat. Valahogy így áll az egész Millenniumi Városközpont is.

Most, hogy pár napja bejelentették, épül a Millennium Garden irodaház (mely amúgy szintén a csak papíron létező köröndre néz), itt az ideje kicsit végigszaladni a nagyjából harminc éve húzódó városközpont-fejlesztés történetén, melynek senki sem tudja, mikor lesz vége.

A kilencvenes években kezdődött, egy álomszerűen jó adottságú területtel. A Petőfi és a Rákóczi (akkoriban Lágymányosi) híd között volt az utolsó pesti Duna-part szakasz a Hungária-gyűrűn belül, ahol bontások, meg mindenféle kompromisszumok nélkül fejleszteni lehetett. Remek lehetőség lett volna arra, hogy végre valahol megteremtsük a kapcsolatot a víz és a város között, amiről mindenki áhítozik, vagy hogy az itteni fejlesztésekkel katalizáljuk az egykori külső-ferencvárosi ipari területek újrahasznosítását. Sajnos mindezekből nem lett semmi.

A Millenniumi Városközpont mai állapota több szempontból olyan, mint az Örs vezér téré:
- épp a középpontjában, évtizedek óta hiányoznak a térfalak, az ember nem igazán találja benne a helyét,
- a házak egy része semmiféle kapcsolatban nincs egymással, csak úgy ott vannak,
- mindenki arra vár, hogy mikor kötik össze a metrót a HÉV-vel, hogy végre gatyába
lehessen rázni a területet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.