2018. július 28., szombat

CSAK A TÚLÉLÉSRE ELÉG AZ EGÉSZSÉGÜGYRE FORDÍTHATÓ PÉNZ

ZOOM.HU
Szerző: HORVÁTH ATTILA
2018.07.28.


A Zoom.hu-nak nyilatkozó szakértő (Kincses Gyula) szerint nem csak pénz kérdése, hogy radikális változások következzenek be az alapellátásban. Átnéztük a humánmisztérium tanulmányát, ami a költségvetés elfogadása előtt született, de nem sok konkrétumot találtunk arról, miként kellene kihúzni az ágazatot bajból.

„Ez a pénz más ágazatokhoz, például az oktatáshoz vagy kultúrához képest akár jelentősnek is mondható. Ha azonban jobban megvizsgáljuk a részterületeket, akkor láthatjuk, hogy valójában nem sok minden változik majd az ágazatban” – Kincses Gyula egészségügyi szakközgazdásszal azt vizsgáltuk, mire lehet elég a múlt héten elfogadott, 2019-es költségvetésből az ágazatra fordítható összeg. Mint megírtuk, 160 milliárd forinttal jut több jövőre egészségügyre, azaz mintegy 1700 milliárd fordítható rá.

Nincs pénz a stratégiai célokra

Kincses szerint

ez az összeg a túlélésre elég, valójában csak konzerválni tud mindent, és nem old meg semmit.

Ebből pénzből kapásból le kell vonni a kórházi adósságállományt, ami máris jelentős kiadás, mint a Zoom.hu is beszámolt róla, összesen 37 milliárd forint. Ahhoz, hogy az ágazatban megmaradjon a munkaerő és javuljon a struktúra, a szakértő szerint nagyobb béremelés kellene, mint aminek fedezete van a költségvetésben. A kormány kommunikációja szerint az egészségügyi szakdolgozók bére 2016 és 2019 között átlagosan 65 százalékkal nő, ebből a következő évre 8 százalékos béremelés esik. A szakorvosok bére pedig 207 ezer forinttal nőtt az elmúlt két évben. Ezt azonban csak korábbi nyilatkozatokból lehet kihámozni, a költségvetésben erről nem találni pontos számokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.