2018. július 23., hétfő

DŐL A PÉNZ A FOCIBA, DE AZ EURÓPAI KUPÁKBAN EDDIG CSAK MORZSÁK JUTOTTAK A MAGYAR CSAPATOKNAK

QUBIT
Szerző: MONEYFIELD
2018.07.23.


12,5 millió eurót gyűjtöttek a magyar labdarúgó klubcsapatok a Bajnokok Ligája és az Európa-liga küzdelmei során a 2012/13-as szezon óta. Hogy ez sok vagy kevés? Több, mint amit a luxemburgi klubok gyűjtöttek, de a szomszédos országokhoz képest kevesebb. A hat év alatt nyolc klubcsapat által összegyűjtött, nagyjából 4 milliárd forint nem fedezné egyetlen csapat, a tavalyi magyar bajnok Videoton (most már MOL Vidi FC) kiadásait sem. Mindeközben az UEFA a vizsgált időszakban több mint 3000 milliárd forintot juttatott vissza a kupasorozatokban résztvevő csapatoknak.

Mit és hogyan számoltunk?

Vizsgálatunk az elmúlt hat szezonra összpontosult. Csak azokat a pénzdíjakat vettük figyelembe, amelyek az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA) származnak:
a selejtezőkhöz kapcsolódó pénzdíjak

- a csoportkörhöz kapcsolódó pénzdíjak

- az UEFA többletbevételéből fakadó utólagos kiegészítések (a 2015/16-os szezontól)

Az adatok főként az UEFA éves pénzügyi riportjára, illetve a testület közleményeire támaszkodnak. A pénzügyi riportban a selejtezők során kiosztott pénzdíjak országonkénti bontásban szerepelnek, így a kluboknak járó összegek saját számításokon alapulnak. Fontos még megjegyezni, hogy az UEFA díjazása szezononként növekedett.

Lehetne több is, ha lenne kiugró teljesítmény


A 2018/19-es UEFA labdarúgó Bajnokok Ligája és Európa-liga első körének mérkőzéseit már le is játszották. A Vidi a BL-ben továbbjutott a második körbe, amíg az EL-ben a Honvéd és az Újpest várja a következő fordulót, a Ferencváros pedig búcsúzott az idei európai porondtól. Ez azt is jelenti, hogy összességében az idei szezonban a klubcsapatok már biztosan több pénzt gyűjtenek, mint tavaly. Számításaink szerint a 2017/18-as idényben a magyar csapatok nagyjából 2,1 millió eurót kaptak, amit a csapatok idén is elérnek, még akkor is, ha innentől kezdve a legrosszabb forgatókönyv valósul meg (tehát mindegyik csapat egyből kiesik). Ebben az esetben a Videoton (tehát két kör a BL-ben és egy az EL-ben) kapna körülbelül 1,2 millió eurót, ami nem hangzik rosszul, bár a székesfehérvári csapat költségvetésének ez kevesebb, mint a 10 százaléka. Az NB1-es labdarúgó klubok gazdálkodásáról korábban már írtunk.

De térjünk vissza a bevezetőben említett nyolc klubhoz, amelyek a 2012/13-as és a 2017/18-as szezon között képviselték Magyarországot az európai kupákban. Összesen nyolc csapat volt (Budapest Honvéd, Debreceni VSC, Diósgyőri VTK, ETO FC Győr, Ferencvárosi TC, MTK Budapest, Vasas, Videoton FC), amelyik indulhatott valamelyik európai kupában az elmúlt 6 évben:

Videoton: 5 alkalommal

Debrecen: 5 alkalommal

Ferencváros: 4 alkalommal

Budapest Honvéd: 3 alkalommal

MTK: 3 alkalommal

Győr: 2 alkalommal

Diósgyőr: 1 alkalommal

Vasas: 1 alkalommal

A nyolc csapat közül viszont csak egy, a Videoton tudta beverekedni magát a csoportkörbe, és az is még a 2012/13-as szezonban történt. A fehérvári csapat csak egyszer nem indulhatott valamelyik európai kupában a vizsgált időszakban, így nem meglepő, hogy összességében a legtöbb pénzt gyűjtötte a magyar csapatok közül. A Videotonhoz hasonlóan a Debrecen is ötször szerepelt nemzetközi színtéren, de csak a felét tudta begyűjteni annak az összegnek, amelyre a székesfehérváriak képesek voltak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.