2018. július 16., hétfő

DRÁGÁBB LETT A HITEL? AKKOR SEM KAPSZ TÖBBET A PÉNZEDRE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.07.16.


Bár a hitelkamatok emelkedése már megindult, a betéteknél ennek még nyoma sincs. A bankok továbbra sem hajlandóak fizetni a pénzünkért. Az állam hiába ad többet, az emelkedő infláció miatt sokszor nála is csak veszít a pénzünk az értékéből.

Az elmúlt hetekben lendületesen emelkedtek a bankközi kamatok (Bubor), a bankok pedig sorra elkezdték növelni a hitelkamataikat, sőt májusban már a törlesztők is emelkedésnek indultak. Hiába gondolnánk azonban, hogy akkor végre a megtakarításainkra is többen adnak. Eszük ágában sincs emelni a tétet, egyelőre mozdulatlanul 0,01 százalékon áll a kínálatok többsége.

A jegybanki adatokból mintha egészen más világ tűnne ki. A legutolsó, a májusi értékeket mutató statisztika szerint látra szólóan 0,04 százalékos volt az átlagkamat. Az éven belüli lekötés 0,23 százalékot, az éven túli pedig majdnem 0,9 százalékot hozott. Persze ezek sem magas értékek, de a kisebb betéteket elhelyezők számára valójában legfeljebb vágyottak lehetnek.

Az MKB informatikai átállását (ennek nehézségeiről itt írtunk) követően a sztenderd betétek lekötési időszaka némiképp módosult. Emellett megszűnt a lekötött betétek határidős felmondásának lehetősége. Változott az a minimumösszeg is, ami felett leköthetők a különböző devizák.

A magyarázat részben az egyedi (a normálnál esetenként magasabb) kamatmegállapodásokban rejlik, de ott is, hogy már általános a tartós betéti számlákon (tbsz) a látra szóló kamatozás. Például a K&H-nál az idén már nyitható új tbsz, de az állományra „látra szólóan” 0,2 százalékos kamatot fizetnek. Az NHB Bank 30 millió forint felett kínál egyedi kamatot. Az OTP a Bizalom Extra betétre ötmillió forint feletti összeg esetében ötszörös (bár így is csak 0,05 százalékos) kamatot ad, de ehhez a pénzt négy hónapra le kell kötni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.