2018. július 23., hétfő

EGY LÉPÉSSEL MEGINT KÖZELEBB A GÖDÖLLŐI HÉV ÉS A 2-ES METRÓ ÖSSZEKÖTÉSE

ZOOM
Szerző: ÁBRAHÁM AMBRUS
2018.07.23.


A Főmtervnek már az engedélyezési tervek összeállítását és az illetékes hatóságoknak történő benyújtását kell elvégeznie.

Lendületbe jöhet az M2-es metróvonal és a gödöllői HÉV összekötésének projektje, miután a Budapesti Közlekedési Központ kihirdette ennek, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal kialakításának előszítő munkáira kiírt tender eredményét – derül ki az Európai Uniós közbeszerzési értesítő friss számából. (A tender második része lényegében azt takarja, hogy a HÉV és a metróvonal találkozása után lenne egy leágazás Rákoskeresztúr felé is.)

A mostani munka keretében a „szabályozási tervi környezet rendezése (fővárosi szakasz – meglévő HÉV nyomvonala)” a feladat. Ezek mellett többek között a telekalakítási vázrajz összeállítását is el kell végezni, mint ahogy az engedélyezési tervek összeállítását és az illetékes hatóságoknak történő benyújtását is.
A pályázatot a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. nyerte meg 2,02 milliárd forintos ajánlattal.

A metróvonal és a HÉV pályájának összekötése már évtizedes projekt a fővárosnál. A Főmterv oldala a fejlesztés kapcsán jelenleg annyit ír indoklásként, hogy a „projektet a társadalmi és gazdasági folyamatok, a HÉV-vonalak és a járművek műszaki állapota, valamint a tömegközlekedés versenyképességének növelése iránti igény indokolja.” Ez a rész Budapest második legforgalmasabb elővárosi tengelye. Az összes napi utazás száma egy irányban nagyjából 73 000 fő, ami a teljes, Budapesten megjelenő agglomerációs forgalom 12 százalékát teszi ki. A fejlesztésben érintett terület lakónépessége jelenleg mintegy 130 ezer ember – teszik hozzá. Ráadásul a gödöllői HÉV a kedvező nyomvonalának köszönhetően jelentős potenciállal rendelkezik az elővárosi közlekedésben. Számos települést és külső kerületet (X., XIV. és XVI. kerületek) ér el. A benne rejlő lehetőség azonban a mostani alacsony szolgáltatási szint miatt lényegében kihasználatlan – írja a cég, amely állatások összecsengenek a BKK oldalán olvashatóakkal. Éppen ezért lenne fontos a két vonal összekötése – írja a közlekedési társaság...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.