2018. július 14., szombat

ELÍTÉLT FUTBALLMAFFIÓZÓK KÖRÉVEL ÜZLETEL HORVÁTORSZÁGBAN MÉSZÁROS LŐRINC

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2018.07.14.


Horvátországban elítélt bűnözők körével fűzi egyre szorosabbra kapcsolatait futballérdekeltségein keresztül Mészáros Lőrinc. A közelmúltban Orbán Viktor társaságát is többször élvező Zdravko Mamićról, a horvát focimaffia fejéről és bizalmasairól írt részletesen szombati cikkében az Átlátszó, amelyből többek között az is kiderül, hogyan tartotta markában a délszláv ország oligarchája a labdarúgáson keresztül a politikai elit egy részét, és miképpen kapcsolódik tevékenysége a magyar nemzeti nagytőkéhez.

A magyar miniszterelnökkel és a volt felcsúti polgármesterrel nagyjából azóta szerepelnek egy mondatban a horvát labdarúgást behálózó érdekkör tagjai, amióta 2015 novemberében Orbán Viktor a Horvát Labdarúgó Szövetség (HNS) prominens képviselőivel, Zdravko Mamićcsal és Davor Davor Šukerrel együtt tekintette meg Budapesten a Magyarország-Norvégia Eb-selejtező visszavágóját.

Nem telt el két hónap sem, és Mészáros Lőrinc bevásárolta magát az észak-horvátországi Eszék futballcsapatába, az Osijekbe. A volt felcsúti polgármester tulajdonostársa pedig az az Ivan Mestrović lett, aki az Orbán Viktorral fényképezkedő akkori HNS-alelnök Mamićcsal ápolt különösen jó viszonyt.

Amióta Mészáros Lőrinc érdekeltséget vásárolt Eszéken, a helyi magyar – egyébként mindössze 0,91 százaléknyi – kisebbség érdekeire hivatkozva a horvát város futballinfrastruktúrájába is ömlenek a magyar adóforintok: a helyi csapat stadionja és futballakadémiája mellett egy eszéki nemzeti stadion felépítésére is bejelentkezett a helyi futballklub.

A magyar és a horvát oligarchia összefonódása bizonyára nem jöhetett volna létre a már említett Mamić közreműködése nélkül, aki a horvát futball, majd politika mindenható ura lett az elmúlt évtizedekben. Mamićot azonban idén júniusban első fokon hat és fél év börtönbüntetésre ítélte az eszéki bíróság. Kegyvesztetté válása előtt ő volt a horvát klubcsapatok körüli privatizációs botrányok és korrupciós praktikák központi figurája, tavalyig azonban érintetlen maradt, miután kapcsolatrendszere a bírói testület tagjain keresztül a politika legfelsőbb köréig, a jelenlegi kormánypártig és a köztársasági elnökig is elért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.