2018. július 18., szerda

"EZ A HARC ÖRÖK" - HATALMAS BESZÉDDEL TÉRT VISSZA BARACK OBAMA NELSON MANDELA SZÜLETÉSÉNEK 100. ÉVFORDULÓJÁN


168 ÓRA ONLINE
Szerző: H. SZ.
2018.07.17.



A nevüket nem mondta ki, de mintha Donald Trump és Orbán Viktor ellen szólalt volna fel.

Tizenötezer ember előtt tartotta leköszönése utáni első nagy nyilvános beszédet a volt amerikai elnök, Barack Obama Nelson Mandela születésének századik évfordulója alkalmából a Dél-afrikai Köztársaságban.

Az Egyesült Államok első fekete elnökeként Obama a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnökét, az apartheidellenes aktivistát méltatta, és nem mellesleg kemény kritikát fogalmazott meg a világ alakulásával, a világot jelenleg irányító elittel kapcsolatban.

- Furcsa és bizonytalan időket élünk, napról-napra egyre inkább, észbontó címlapokkal találkozik az ember az újságokban, ezért azt gondolom, hogy lépjünk hátra egy kicsit, hogy láthassuk a teljes képet - kezdte beszédét a volt amerikai elnök. - Megjelent a félelem és harag alapú politizálás, és terjed, olyan gyorsasággal, ami pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt(...)Nem vagyok vészmadár, ezek a tények. Nézzenek körbe: az erőből politizálok felfelé ívelnek, míg a szabad választások és a demokrácia látszata keretet ad nekik. Azoknak a hatalmon lévőknek, akik a demokrácia minden normáját aláássák.

Szót ejtett a Nyugaton erősödő szélsőjobboldali pártokról, amelyek szerinte nem csak zárt határok és védelmi alapok mentén, hanem kevéssé titkolt rasszizmuson is rendeződnek.- Egyértelmű, hogy a rasszalapú diszkrimináció még mindig létezik úgy az Egyesült Államokban, mint Dél-Afrikában - tette hozzá.

- Hihetetlen, hogy ennyi évvel azután, hogy Madiba (ez Mandela beceneve – a szerk.) kijött a börtönből még mindig jelentős időt kell szentelnem egy beszédben arra, hogy kiemeljem, hogy színesbőrűek, melegek, ázsiaiak, afrikaiak, arabok, indiánok, feketék, hogy mindnyájan egyenlőek vagyunk. Azt gondoltam, mostanra ez már egyértelmű lesz. De rájöttem, ahogyan alakulnak a világ dolgai, hogy ez a harc örök. Hogy mindig lesznek, akik attól akarják magukat erősebbnek érezni, hogy másokat taposnak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.