2018. július 29., vasárnap

EZÉRT KELL NEVÉN NEVEZNI A RENDSZERT: MAGYARORSZÁG FASISZTA MINTAÁLLAM

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.07.28.


Ide vezet, ha nem neveznek a nevén valamit. Orbán azt a látszatot keltheti, mintha itt valami új csoda jönne létre, ami még soha nem volt. Mintha feltalálnák az emberi jogokra, jogegyenlőségre, a fékek és ellensúlyok rendszerére, a hatalmi ágak megosztására épülő rendszer alternatíváját. Miközben egy államcsínnyel létrejött fasiszta rendszerről van szó.

Ott tartunk, hogy ez a bűnöző demokráciára tanítja Európát. Az alkotmányos rend helyett létrehozott egyszemélyes önkényuralmával, a csaló választási rendszerével, az elfoglalt és kivégzett sajtóval, minden önkormányzatiság felszámolásával. Ez a hazudozó strici nyugati demokráciákról állíthatja, hogy nem demokráciák, miközben Magyarországon minden már csak formálisan létezik, de a valóságban nem: parlament, alkotmánybíróság, köztársasági elnök, számvevőszék, ügyészség, szabad választás, szabad sajtó. Valójában rajta kívül már semmi nincs.

Csak az van, amit ez a bűnöző megenged, és ami a hatalmát szolgálja. Ez az új minta, ami Európára vár. A nacionalista állam, a kirekesztés, a vallási ideológia, a kulturális és szellemi szabadság felszámolása, a gyűlöletpolitika, rasszizmus, antiszemitizmus. Amikor illiberális rendszernek nevezte, akkor meg is mondta, hogy ez fasiszta rendszer, mert az illiberális a fasizmus szinonimája. Most átnevezte kereszténydemokráciára, ami se nem keresztény, se nem demokratikus. Ez a fasizmus egy mutációja, és amíg ezt nem mondják meg, addig ez a köztörvényes bűnöző a jogállam alternatívájaként kínálja egész Európának.

Már akkor felfigyeltünk arra, hogy a dolgok nevén nevezése nélkül ezek a maffiózók azt a látszatot keltik, hogy valami új szellemi terméket alkottak, kulturális alternatíva az, amit csinálnak, amikor a Mandiner főszerkesztője valami olyan baromságokat írt, hogy a politika megelőzte a tudományt, és új utakat mutat. Nincsenek új utak, ez az út, amelyen Orbán és a bűnszervezete jár, nagyon jól ismert út és a halálba, pusztulásba, nyomorba és a pokolba vezet.

Mi 2011 óta azt mondjuk, hogy ez egy fasiszta rendszer. Nem azért, mert pontos tükörképe a Mussolini-féle fasiszta államnak, noha a dolog lényegéből fakadóan hasonlóságot mutat. A fasizmus lényege az egy kézben összpontosuló államhatalom, amely mindent kontrollál, s amely a törvények fölött áll. Amely felszámolja a jogegyenlőséget, a korlátozott hatalmat, a szabad választást, az egyéni jogok elsőbbségét, és valami hangzatos “közös cél” és érték nevében mindent és mindenkit az uralma alá hajt. A felvilágosodás vége, maga a sötétség.

Nem számít, hogy a harminces évek fasizmusától eltérően nem használ erőszakot, mert nem szorul rá, vagy a tömegmozgalmat a tömegpropaganda helyettesíti. Ma Mussolini és Hitler sem ugyanolyan fasizmust és nácizmust csinálna, mint 1933-ban. Hanem olyat, mint Orbán 2010-től kezdve, amikor meghirdette az új társadalmi rendszer bevezetését, ami egy államellenes bűncselekmény révén valósult meg.

Azért neveztük ezt az Unió első fasiszta államának, mert a lényege a fasizmussal egyező, a különbség a kivitelezésben van. Másrészt azért, mert ezt a kifejezést ismerik az emberek, a lényeget ebből megértik, s tudják, hogy ez valami rossz, ami elveszi a jogaikat, felszámolja a szabadságot, a sokszínűséget, egyetlen sötét ember ideológiájára és uralmára rediukálja az életet. Pusztulást, szellemi elnyomást, jogfosztást, s fizikai nyomort jelent hosszútávon. Ha megértik, hogy ez fasizmus, akkor tesznek ellene. Nem mindenki, de sokan...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.