2018. július 5., csütörtök

FEGYVERLETÉTEL: NYERGESEN ÁT MÉSZÁROSHOZ TART A SIMICSKA-BIRODALOM

444
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2018.07.05.


...Az ügyvéd Nyerges Zsolt hosszú ideje Simicska legfőbb bizalmasa és üzlettársa, 2010 után 2015-ig a Fidesz gazdasági hátországának egykori kulcsfigurája, akit annyi üzleti szál fűz Simicskához, hogy a gecibotrány után sem fordított neki hátat. 

Mégis, Nyerges egyike azon keveseknek, akik a miniszterelnök és volt pénztárnoka szakítása óta sem vágtak el minden kapcsolatot a hatalom felé. Orbán és Simicska a 2014-es választás után találkoztak utoljára, azóta

csak közvetítőkön keresztül tartottak és tartanak kapcsolatot, a kevés - többek szerint az egyetlen - ilyen közvetítő egyike pedig Nyerges.

Nyergesről fontos tudni, hogy miközben üzletileg ezer szálon kötődik Simicskához, családi vonalon Orbánhoz kapcsolódik. Mivel mindketten szolnokiak, Nyerges fiatal kora óta ismeri Lévai Anikót, és legjobb barátja, Ökrös Imre élettársa Lévai Gizella, Lévai Anikó testvére.

Nyerges a 2010 és 2014 közötti ciklus egyik legfontosabb üzletembere volt: az ő szolnoki köreiből kerültek ki a fejlesztési minisztérium és a legfontosabb szakhatóságok - köztük a Közbeszerzési Hatóság - vezetői, Simicska „operatív igazgatójaként” beszéltek róla a politikában.

2010 után Nyerges Orbán engedélyével erősödhetett meg, és a nyilvánosságot ugyan kerülte, rettegett figura lett az építőiparban: dúvadként tárgyalt, mindig keresztülverte Simicska érdekeit az alvállalkozókon. Jellemző, hogy A gecibotrány előtti egyik utolsó csepp volt a pohárban, amikor a Közgép nem kezdte el a munkát a Pancho Arénában, mert a Puskás alapítvány nem utalta a pénzt, amin Nyerges és Mészáros nagyon összekaptak.

Az Orbán-Simicska balhé után Nyerges is hátrébb lépett - lemondott a Közgép elnöki posztjáról is - de közvetítő szerepe miatt nem hurcolták meg látványosan.

Orbán benne sem bízik igazán, de politikai és jogi eszközökkel könnyebben meg meri szorongatni, mint Lajost, ha arra kerül sor

- mondta róla egy korábbi üzlettársa, utalva arra, hogy a gecibotrány óta az Orbán-Nyerges-Simicska „hotline”-t nem a bizalom, hanem érdekek és kölcsönös függések mozgatták.

Nyergesről régóta beszélik, hogy külföldön vett ingatlanokat, és ha elvégezte dolgát, (ami ősz közepéig tarthat), üzletileg kivonul az országból. Ugyanezt járja Simicska másik közeli üzlettársáról, a médiaportfóliót összeszervező Fonyó Károlyról is.

Orbán és Nyerges a nagy szakítás óta nyilvánosan egyszer mutatkoztak: 2016 áprilisában mindketten részt vettek a szolnoki futballstadion átadásán. Akkor a miniszterelnök név szerint köszönte meg az üzletembernek, hogy segített tető alá hozni a Tiszaligeti Stadion újjáépítését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.