2018. július 19., csütörtök

FELESLEGESEN HÚZZA AZ IDŐT A MINISZTÉRIUM, ÚGYIS MEG FOGJUK ISMERNI A KÓRHÁZI FERTŐZÉSES ADATOKAT

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: ASBÓTH MÁRTON
2018.07.18.


Bár már jogerősen is pert nyertünk az EMMI ellen, és kötelező lenne kiadniuk a kórházi fertőzések adatait, inkább az időhúzást választották: a Kúria felülvizsgálatát kezdeményezték. Emiatt most még pár hónap eltelik, mire megkapjuk az adatokat. Minden amellett szól, hogy a minisztérium ne várjon a bíróságra, hanem maga hozza nyilvánosságra az adatokat, úgyhogy most (újra) erre szólítjuk fel őket. Vagy folytatjuk a bíróságon.

Még április végén nyertünk jogerősen az EMMI ellen, az Ítélőtábla úgy döntött, hogy ki kell adni, melyik kórházban mennyi fertőzés történt. Velünk együtt a több száz hozzánk forduló, kórházi fertőzésen átesett beteg, hozzátartozóik és a szakmai szervezetek is várták, hogy végre megérkezzenek az adatok. A minisztérium azonban ahelyett, hogy teljesítette volna az ítéletben foglaltakat és nyilvánossá tette volna az adatokat, a Kúriához fordult, egyúttal azt is kérve, hogy a Kúria döntéséig ne kelljen kiadniuk az adatokat – így nyertek néhány hónapot.

A végeredmény aligha kétséges

A minisztérium jogi érvei a felülvizsgálati kérelmükben azonban igencsak gyenge lábakon állnak. Arra hivatkoznak, hogy a kért adatok személyes adatnak minősíthetők. Ez nyilvánvalóan alaptalan, hiszen ezek összesített, statisztikai adatok, amikből nem lehet visszakövetkeztetni az egyes betegekre. Ezzel az érvvel aligha tudják elérni, hogy a Kúria megfordítsa a korábbi jogerős döntést. Ez pedig csak egyet jelenthet: az EMMI időhúzásra játszik, abban érdekelt, hogy minél később legyenek kénytelenek kiadni az adatokat. Ez még önmagában nem is lenne meglepő, hiszen korábban már sokszor láthattuk – például a Századvég-tanulmányok esetében is –, hogy az állami szervek mindent megtesznek azért, hogy bizonyos adatokat ne, vagy csak a lehető legkésőbb kelljen kiadniuk. Csakhogy az EMMI további érveit olvasva egyértelmű a következtetés: az adatokat nekik, maguktól kellene nyilvánosságra hozniuk. Lássuk, miért!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.