2018. július 23., hétfő

GŐZERŐVEL FOLYIK A MAGYAR SPORT ELFIDESZESÍTÉSE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.07.23.



A miniszterelnök számára kiemelt terület a sport, ezért nem is igazán engedi meg, hogy bármilyen szinten maradjanak politikailag semleges, netán kritikus csoportok a sportágak képviselői között. Szinte naponta szembesülünk olyan hírekkel, melyek elvileg a sportról, ám valójában a Fidesz határtalan befolyásszerzéséről szólnak. Akik pedig szóvá teszik, hogy nem igazán tesz jót a hazai sport megítélésének, a versenyzők felkészülésének és pszichés állapotának, ha a politika folyamatosan rájuk telepedik, azoknak soha többé nem osztanak lapot a területet felügyelő pártemberek.

Miért éppen Mészáros Lőrinc maradna ki az évszázad hazai sportruházati bizniszéből? Orbán Viktor barátja, harcostársa és földije mert nagyot álmodni, és olyan sportszergyártókkal próbál konkurálni, melyek évtizedek óta meghatározzák a piac viszonyait. A furcsa kutyuléknevet viselő 2Rule lehet a magyar sportszergyártás zászlóshajója, ha a politika rákényszeríti a sport szereplőit arra, hogy Mészáros Lőrinc cégének termékeit vásárolják és reklámozzák. Az ötlet állítólag nem Mészárostól származik, ám Kővári Ágnes a Magyar Paralimpiai Bizottság jelenlegi igazgatója sikerrel lobbizott egy ilyen márka elindításáért, később pedig állítólag személyesen Orbán Viktor választotta a ki a logó végső formáját.

Hol vagyunk már attól az időtől, amikor közfelháborodást okozott az első magyar Forma 1-es pilóta tervezett 4 millió dolláros állami támogatása? Gyurcsány Ferenc korábbi sportminiszternek sűrűn kellett magyarázkodnia, miért is adna Baumgartner Zsoltnak a kormány csak azért pénzt, hogy legyen magyar versenyző a száguldó cirkuszban. Azóta a sport állami támogatása a TAO pénzek átláthatatlan dzsungelén és közvetlen forrásokon keresztül is lényegében napi kormányzati kiadás lett. A politika azonban nem nyitja ki ingyen a pénzcsapokat, hiszen a sportszövetségek, klubok élén már szinte mindenütt fideszes potentátok ülnek, a sportolóknak, sportvezetőknek pedig elég sűrűn kell hűségnyilatkozatokat tenniük a Nemzeti Együttműködés Rendszerének, hogy megtarthassák kivételezett helyzetüket saját területükön.

A Fidesz annak ellenére önt rengeteg pénzt a magyar sportba (főleg a labdarúgásba), hogy érdemi fejlődést csak néhány sportág produkált a 2010-es fülkeforradalom óta. Orbán Viktor hiába köpködte a szotyit kedvenc csapatai (Videoton, Puskás Akadémia) és a válogatott meccsein, a fociba ölt milliárdok sem a hazai bajnokság színvonalán, sem a nemzetközi szereplések eredményeiben nem mutatkoztak meg. A kormányfő azonban tudja, hogy a nagylelkű támogatás ellenértékét másban is mérheti, mint a sportteljesítmény. Hrutka János, egykori válogatott futballista egy néhány napja megjelent interjúban egyértelművé tette, hogy a kirakatban lévő sportolók, sportvezetők egyszerűen nem mondhatnak nemet a politikai vezetőknek, ha arra kérik őket, kampányoljanak értük, és a kormánypárt mellett. „Mennyire kellemetlen már egy ilyen helyzet? Valahol sajnáltam is őket, hogy mindannyian kötődnek a klubhoz, legtöbbjük alkalmazottként dolgozik a Fradinál.” – mondta Hrutka azokról az egykori csapattársairól, akik videóban korteskedtek a Fidesz mellett a tavaszi parlamenti választás előtt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.